Jen sedm dní a dva odehrané zápasy zbývají hokejistům Komety do startu nového ročníku české extraligy. V pátek a v neděli se Brňané v posledních duelech základní skupiny European Trophy střetnou s obhájcem titulu z Plzně. „Prověří nás mistr, co víc si můžeme přát?" říká trenér Komety Vladimír Kýhos.

Hlavní událost pro jeho tým představuje návrat útočníka Libora Pivka do sestavy. „Škoda jeho zranění. Jeho lajna předtím hrála výborně. Libor má deficit, uvidíme, jak se bude cítit. Chceme, aby podstoupil zápasové zatížení," vysvětluje brněnský kouč.

Pivko přišel po loňské sezoně z Dinama Minsk a zařadil se do první útočné formace vedle Leoše Čermáka a Hynka Zohorny. Než přišlo zranění vazů v koleně v duelu s Hradcem Králové. „Měl jsem za sebou měsíc přípravy, pak se všechna práce ztratila a teď je to znát," mrzí jej nešťastný start angažmá v Brně.

Pivkovo místo v době jeho absence zaujal jedenadvacetiletý Jan Káňa. „Příležitosti se zhostil výborně," oceňuje výkony mladého forvarda Kýhos. „Je výborný hokejista, hraje dobře dopředu i dozadu. Má před sebou velkou budoucnost," přidává se Pivko.

V pátek už na křídle Čermákovy formace vyjede na led právě on. „Říkal jsem Leošovi, že jsme si spolu ani nezahráli. Ale máme dva zápasy a jsme dost zkušení, abychom si vyhověli," vyhlíží spolupráci s kapitánem Pivko.

V plzeňském dvojzápase dostanou opět šanci i povinní junioři ve čtvrtém útoku. „Chceme je nasazovat pravidelně. Sezona je kvůli olympiádě nahuštěná. Hrát na tři lajny není šťastné řešení," zdůvodňuje Kýhos. Vzhledem k novému nařízení čeká některé hráče základního kádru opět střídavý start v prvoligové Třebíči, s kterou se momentálně připravují Martin Falter, Milan Hruška, Jan Křivohlávek a Ondřej Dlapa.

Plzeňští indiáni v pátek do Kajot Areny přivezou i novou posilu na brankářský post, kterou je Lukáš Mensator. Někdejší český reprezentant odmítl v Karlových Varech snížení platu. V Plzni nahradí Marka Mazance, jenž zamířil do Nashvillu Predators v NHL. „Je zde hodně mladých kluků, kteří dobře zapadli a starší mazáci to kvalitně řídí, takže vše šlape, jak má," naznačuje gólman atmosféru v Plzni.

Kometa, která má na šestém místě Severní divize European Trophy mizivou šanci na postup, hostí indiány v pátek od šesti hodin večer, odveta je na programu v neděli v půl šesté večer v Plzni.