Takhle pálí Guma. Okřídlenou hláška komentátora Roberta Záruby si po neděli mohou opakovat i hokejisté brněnské Komety. V zápase 36. extraligového kola se dvaačtyřicetiletý obránce Jiří Šlégr předvedl ve formě jako při olympijském vítězství v Naganu před šestnácti lety. Vítězství svého Litvínova 4:1 dirigoval vedoucím gólem a třemi asistencemi.

Vítěz olympiády, mistrovství světa i Stanleyova poháru zařídil i jedinou branku Komety. „Dostal jsem puk do brusle a šel za čáru. Při mém gólu jsem měl štěstí, že se ke mně kotouč odrazil z chumlu. Brzká branka vždycky pomůže," radoval se Šlégr z trefy z druhé minuty do kamery České televize.

Ve druhé části určil směřování zápasu střelou a bojovností, po nichž už domácí vedli 3:1. Dokonce pohrdli dlouho přesilovkou pěti proti třem. „Po dlouhé cestě jsme se vůbec nedostali přes střední pásmo. Domácí nás naopak zamkli v tom našem a tam to umějí," uznal brněnský bek Jan Hanzlík, který se svými kolegy podruhé za sebou obdržel čtyři branky.

Setkání jedněch z nejlepších obran soutěže vyzněl jasně pro domácí Vervu. Přestože Brňané Severočechy přestříleli. „Z naší strany to bylo špatné. Dvě třetiny byl Litvínov lepší. Špatně jsme bruslili a často faulovali, pak jsme hráli moc oslabení," povídal brněnský kapitán Leoš Čermák.

Dvě početní výhody domácí hokejisté proměnili. Právě díky Šlégrovu umu. „Pro mě je zásadní, aby se dařilo mužstvu. Soupeři se na nás dotahují. Já jsem se nevracel proto, abych tu dosahoval osobní výkony. Ale samozřejmě je to příjemné. Vítězství vzešlo z týmového ducha," upozornil hráč se zkušenostmi z poslanecké lavice.

Kometa se k výraznému tlaku nedostala ani v závěru zápasu. Právě kvůli zmiňovaným vyloučením. „Nemohli jsme se dostat před bránu. Prostě špatné," opakoval Čermák, jehož tým v této sezoně podlehl Litvínovu podruhé ze tří pokusů.

Chemici potvrdili, že se jim doma nadmíru daří. Naposledy na svém stadionu prohráli v polovině listopadu a pod novou trenérskou dvojicí se drží na spodní hranici účasti ve vyřazovací části.

Brňané po porážce klesli na čtvrtou příčku za Plzeň a v pátečním domácím zápase je čeká šestý Třinec, který krizi posledních týdnů smazal vítězstvím 4:1 na Slavii.

HC Verva Litvínov – HC Kometa Brno 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Šlégr (J. Černý, Jánský), 30. J. Černý (Šlégr), 33. Rapáč (Šlégr, Gerhát), 54. Jánský (Šlégr) – 14. Š. Novotný (Kuboš). Rozhodčí: Fraňo, Hodek – Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. Diváci: 3836.

Litvínov: Francouz – Pavlík, Zeman, Stříteský, Šlégr, Posmyk, Kousalík – Martynek, Ručinský, Trávníček – Jánský, J. Černý, Lukeš – Rapáč, Jurčík, Gerhát – Písařík, Smolka, Zavřel. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Brno: Čiliak – Dujsík, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka – Vondráček, Čermák, J. Hruška – T. Svoboda, V. Němec, Pivko – Dočekal, Š. Novotný, Burian – Jenyš, H. Zohorna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.