Jedno je jisté. Dalších nájezdů se Brňané v semifinále obávat už nemusí. Od pátého duelu každé série se hrají prodloužení až do rozhodnutí. „Považuji to za férovější,“ prohlásil bek Komety Ondřej Němec, jenž v pondělí proměnil jeden ze dvou nájezdů.

Týmy ve stěžejních duelech vyřazovací fáze letos hrávají dvacetiminutová prodloužení a na ledě bojuje pět hráčů proti pěti. V základní části se hrálo tři na tři. „Pět na pět je složitější. Ve variantě tři na tři by se rozhodlo daleko rychleji, určitě třeba do desáté minuty z nějakého přečíslení. A pak by všichni už kráčeli ze zimáku domů či na pivo,“ usmíval se v rozhovoru pro Deník Rovnost televizní expert David Pospíšil.

Martin Erat (vpravo) se raduje z gólu s Jakubem Krejčíkem.
Brněnská exhibice. Kometa rozstřílela Hradec 8:0, obránce Němec nasázel hattrick

Se současnou podobou rozhodujících zápasů v play-off souhlasí. „Jen se bohužel hraje do rozhodnutí až od pátého zápasu. Nejspravedlivější verze je pět na pět a prodlužovat až do smrti. Respektuju nájezdy, ale moc je nemusím. Jsem radši, když se rozhodne při hře na ledě,“ řekl Pospíšil.

Brněnské nájezdy
5. kolo: Kometa – Vítkovice 0:1 sn, proměněné nájezdy: 1:2, gól Brna: M. Erat
23. kolo: Kometa – Třinec 3:2 sn, nájezdy: 2:1, góly Brna: 2x Vincour
31. kolo: Kometa – Vítkovice 1:2 sn, nájezdy: 0:1
52. kolo: Olomouc – Kometa 3:2 sn, nájezdy: 2:0
Čtvrtý duel semifinále: Kometa – Hradec Králové 0:1 sn, nájezdy: 1:2, gól Brna: O. Němec

Bilance: 5 utkání s nájezdy, 1 výhra a 4 prohry

Pondělní penalty Kometě nevyšly. Brňané zvládli v sezoně jen domácí rozstřel s Třincem, když zvítězili 3:2. Dvakrát však podlehli Vítkovicím a jednou Olomouci.

Proti Kometě pak hradečtí hokejisté uzmuli jubilejní sté penalty v historii play-off. „Poprvé u nás rozhodovaly nájezdy utkání play-off 8. března 1996 v semifinále mezi Duklou Jihlava a Litvínovem. Dosud jsme viděli devadesát devět zápasů s nájezdy,“ podotkl v přenosu České televize komentátor Robert Záruba.

V extralize nyní v play-off jezdí pět střelců na každé straně, oproti dosavadním třem nájezdníků. „Když dá soupeř první dva góly, pořád je šance. Víme, že jede čtvrtý a pátý hráč. Není to hned hotové a myslím si, že i pro diváky zajímavější,“ povídal hradecký útočník Tomáš Knotek, jenž v pondělí rozhodl.

Mountfield ukončil dlouhou sérii proher na brněnském ledě. Od odkoupení extraligové licence v roce 2013 v DRFG Areně prohrál devětkrát v základní hrací době, na desátý pokus slavil. „Čtyři roky jsme tady nevyhráli. Já s Kladnem předtím taky ne. Jsem rád, že jsme to zlomili a není vyloučené, že to nezvládneme i v šestém utkání,“ burcoval Knotek.

Obránce Komety Ondřej Němec
Nebyl nikdo, kdo by si nevěřil, říká Ondřej Němec o výběru nájezdníků

Ve čtvrtek vyzve se spoluhráči Kometu doma, v sobotu se série vrací do Brna.

PETR MUSIL
MARKÉTA WEINLICHOVÁ