Kometa se do projektu Legenda pomáhá zapojí v utkání proti Karlovým Varům, jež začíná v DRFG Areně v pět hodin odpoledne. „Podtext projektu zní Legenda legendám. Nyní začínáme Ivanem Hlinkou. Pokud start tohoto projektu bude úspěšný, v což pevně věřím, pak by měl pokračovat v duchu legend jednotlivých klubů, které si samy zvolí. Například u nás je to pan Bubník," osvětlil myšlenku majitel Komety a člen Výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje Libor Zábranský, který má v gesci Nadační fond Ivana Hlinky.

Už minulý víkend si dresy vyzkoušeli v zápase hráči prvoligových a šesti druholigových celků. Výtěžek z jejich aukce přispěje fondu, jenž pomáhá bývalým hráčům, kteří se ocitli v těžké životní situaci, například zakoupením invalidních pomůcek. „Poděkování patří lidem z brněnského klubu, kteří projekt vymysleli a připravili, i dalším organizacím a jednotlivcům, kteří ho podpořili," řekl prezident svazu Tomáš Král.

"Selänne, máš koule zelené"

Legendární Hlinka trápil obránce na jedenácti světových šampionátech, dvou olympiádách a Kanadském poháru. K třinácti medailím z aktivní kariéry přidal šest jako trenér. Tu nejcennější zlatou v roce 1998 na olympijských hrách v Naganu. „Všichni trenéři měli bloky. Ivan měl jeden papírek, na který si před turnajem napsal sestavu. Nic tam neměnil a jen se na něj koukal. Dnes je v Síni slávy. Ještě si vzpomínám, že na zápasy nosil jen jednu košili," povídal medailista z Japonska Martin Ručinský o kouči, který zemřel v srpnu 2004 při autonehodě.

Nyní pětačtyřicetiletému manažerovi národního týmu se vryla do paměti i vzpomínka na zisk titulu mistra světa o rok později v norském Lillehammeru. „Ve finále jsme porazili Finy. Ivan si klasicky zazpíval. V noci při oslavách pobíhal v hotelu a sháněl Fina Teemu Selänneho, aby dole řekl, ať otevřou bar. Pak s ním seděl na baru jen v trenkách a já z dálky slyšel Selänne, máš koule zelené," smál se Ručinský v besedě pro litvínovský klub, jehož je odchovanec.

Speciální dresy jsou pro kluby vytvořené podle vzhledu litvínovského dresu ze sedmdesátých let, který oblékal i Hlinka. Na hrudi je jeho podobizna a tři hvězdičky symbolizují zlaté medaile z mistrovství světa, které získal jako hráč.

Kometa a ostatní mužstva navléknou dresy se stejným designem, jen v modrobílé kombinaci. Výjimečný den chtějí Brňané oslavit výhrou nad Karlovými Vary. V listopadu doma porazili Západočechy 8:2.

Čtěte také: Hokejisté Komety chtějí prošetřit Vandasův zákrok na Krejčíka

Extraligové kluby odehrají v neděli zápasy ve speciálních dresech s podobiznou Ivana Hlinky. Úctu mu projeví i Kometa v duelu s Karlovými Vary. Zdroj: HC Kometa Brno

Zdroj: HC Kometa Brno