Brněnský klub tedy oslaví šedesát let od prvního domácího zápasu v nejvyšší soutěži bez svého letitého soka. „Zápasy s Kometou, to bylo víc než derby. Někdy byl na stadionu takový hukot, že jsme neslyšeli vlastního slova," zavzpomínal první brankář Jihlavy Miloš Podhorský.

V brněnské hale i v menší jihlavské se v prvních desetiletích existence obou klubů setkávali nejlepší hokejisté Československa, kteří společně hájili barvy země v dresu národního týmu. „I na srazech se hodně hecovalo. Přeborník v tom byl hlavně Jarda Holík," ukázal na jihlavskou legendu někdejší brněnský obránce Jaromír Meixner.

Boj o mistrovské tituly a kvalita kádrů nebyly jediným důvodem rivality mezi oběma kluby. Oba měly výhodu před ostatními hokejovými celky. Za Rudou hvězdou stálo ministerstvo vnitra, za Duklou armáda. Přednostně si mohli vybírat posily z jiných celků. Pro Jihlavu to platilo až do devadesátých let, pro Brno jen do začátku šedesátých. „Tím nad námi Dukla samozřejmě získala výraznou výhodu. Od té doby k nám přišli už jen dva tři špičkoví, hotoví hokejisté. Ale necítili jsme to jako křivdu," prohlásil hokejista a později novinář Meixner.

Ústup ze slávy

Zatímco se klub z jižní Moravy pomalu sunul do spodních pater tabulky, Jihlava v osmdesátých letech vybudovala novou vítěznou generaci. Z vypjatých soubojů Dukla versus Kometa se stávala jednoznačná záležitost. V první lize pak lesk vzájemných duelů výrazně vybledl. „Když hrajete ve druhé nejvyšší soutěži, tak rivalita není taková, jako když bojujete o titul," podotkl bývalý brněnský útočník Roman Meluzín.

Výrazný byl i rozdíl oproti předchozím generacím hokejistů a fanoušků. „Nepamatuji si, že by některé z utkání nebylo vyprodané. V Brně bylo až třináct tisíc diváků, u nás sedm a půl. To jsou momenty, na které se nezapomíná," řekl někdejší útočník Jihlavy a následně úspěšný kouč Josef Augusta.

Je tu i další důvod, proč souboje v nedávných dobách nebyly zdaleka tak vyhecované. „V naší době v obou klubech hráli hokejisté řadu let, někdy i celou kariéru. Současní hráči nemají ke klubu takový vztah," upozornil Meixner.

Pro zvětšení klikněte.

Jihlavský návrat do nejvyšší soutěže může nastartovat novou vlnu rivality. Nejvíc to ale záleží na penězích. A těch Jihlava nemá dostatek. Podle odhadů Deníku klub pracuje s rozpočtem kolem dvaceti milionů korun. „Vysočina má svoje specifika. Je to kraj, který nepatří mezi nejbohatší. Potřebujeme zdvojnásobit rozpočet a zmodernizovat stadion," připomněl jednatel Dukly a její bývalý hráč Bedřich Ščerban, který ovšem budoucnost jihlavského hokeje vidí v extralize. Otázka zní kdy. „Těžko říct. První rok své práce v klubu jsem byl optimističtější. Než přišla krize," pokrčil rameny Ščerban, který je jednatelem od roku 2008.

V tomto roce naposledy nastoupila Dukla proti Kometě v soutěžním zápase. Brno doma uspělo 3:2. V extraligových podmínkách by to byl atraktivní duel. „Hokej hrajeme pro diváky. Kdyby na zápasy s Jihlavou byla ještě lepší atmosféra, tak jsem jasně pro návrat Jihlavy," řekl brněnský útočník Jan Hruška, který byl i u vzájemných prvoligových bojů.

Blíž než Jihlava k postupu je ale nyní Kometa k titulu. „Bude patřit mezi týmy s vysokou výkonností a bude se pohybovat ve vyšších patrech. Není vyloučeno, že dosáhne i na titul," dodal na adresu Komety Ščerban.

Komentátor České televize Robert Záruba.Jak vidí rivalitu mezi Duklou a Kometou ROBERT ZÁRUBA

Šlo o vztah dvou klubů, které se cítily na titul

Rivalita mezi Kometou a Duklou dnes není taková, jaká bývala v minulosti. Vždyť tehdy šlo o prvního soupeře Rudé hvězdy a později ZKL. Rok co rok se rvaly o titul, s příchodem bratrů Holíků do Jihlavy začala dominance Dukly, zatímco Kometa ustupovala ze slávy. V letech 1965 až 1971 byly souboje mezi těmito dvěma celky to nejlepší, co československá hokejová historie nabízí.

Nevím, jestli se tyto duely dají označit za derby. Záleží, jaký význam tomu slovu přiřadíme. Víc mi vyhovuje slovo rivalita. Ta byla opravdu velká, narůstala až do nevraživosti, ale zdravé. Není se ale co divit. Šlo o vztah dvou klubů, které se oba cítily na zisk titulu.

Bráním se označení protekční kluby, i když oba samozřejmě měly oproti ostatním klubům velké výhody. Jihlava se této nálepky zbavovala déle, protože její výhody trvaly delší dobu. Zajímavé bylo, že se fanoušci dívali na Jihlavu skrz prsty a potom fandili stejným hráčům v dresu národního týmu. Rozhodně je pravda, že vojna v Dukle československému hokeji neskutečně pomohla.

Musíme si uvědomit, že název Dukla Jihlava se skládá ze dvou slov. Jihlava, to znamená fanoušky obrovsky oddané klubu a vlaječku, která byla na mapě nejvyšší soutěže zapíchnutá strašně dlouho. Proto budu rád, když se Dukla vrátí do nejvyšší soutěže. Samozřejmě sportovní cestou. Už jen účast v baráži by byla skvělá. Celé město by bylo na nohou. Bylo by fajn zase vysílat z Horáckého stadionu. Každý rok si říkám, jestli to Dukle tentokrát nevyjde, ale vždycky se v první lize najde někdo silnější a bohatší.

A jestli se Kometě v brzké době podaří dorovnat dvanáct mistrovských titulů Jihlavy? To je velmi těžké předpovídat. Vůbec se neodvažuju tipovat.

K památné výhře pomohl i monočlánek

Jihlava, Brno - Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století šlo mezi Kometou a Duklou o neskutečně napínavé souboje. Deník připomíná ty nejzajímavější z nich. „Jarda Holík na diváky vždycky udělal nějaké opičky, a už to vřelo," vzpomíná legendární bek Dukly Jan Suchý.

Právě on byl na začátku jednoho ze slavných zápasů s Kometou. Ta si v prvním kole sezony 1968/1969 odvezla z ledu mistra nečekané vítězství 7:0. „Noviny psaly titulky, že Dukla končí a nastupuje zase éra Komety. Ale nebylo tomu tak, na konci jsme se opět radovali my," směje se jihlavský hokejista a trenér Josef Augusta.

V první minutě duelu vypíchl brněnský kanonýr Josef Černý puk Suchému a téměř zadarmo rozjel následný brankostroj. Dukla výprask Brňanům oplatila mnohokrát. Třeba o dva roky později vyhrála Za Lužánkami 5:0. Kontumačně. „Divák trefil brankáře Crhu do hlavy monočlánkem," vrací se k porážce někdejší brněnský obránce Jaromír Meixner.

Přišly i horší porážky Komety. Třeba ta ze zimy roku 1990. Brno dostalo 0:11. V této sezoně sestoupilo.