Orli si už tak výtečnou bilanci vylepšili v posledních třech domácích duelech. Porazili Lublaň a Villach shodně 6:1 a Dornbirn 8:3, přičemž třináct z dvaceti vstřelených gólů zaznamenali právě v početní výhodě.

V čem spočívá kouzlo znojemského přesilovkového fenoménu? „Vím to naprosto přesně, je to v postavení hráčů před brankou. Pokud gólman vidí, sedmadevadesát procent střel od beků chytí. V naší lajně odvádí černou práci Branislav Rehuš, který stíní před brankou, snažím se mu pomáhat i já," odkrývá úspěšný recept kanonýr Pavel Rosa, který je se sedmi trefami nejlepší přesilovkový střelec v EBEL.

Znojmo promění v branku 36,4 procent přesilovek, jako jeden z mála jej trumfne s 41,3 procenty Pittsburgh Penguins v NHL. „V Americe je normální, že hráči stojí před brankou a cloní, kdežto my Evropané tam nechceme, protože nás to bolí," porovnává Rosa, který odehrál v NHL 36 utkání za Los Angeles Kings.

Sedmatřicetiletý kanonýr nastupuje ve formaci s dalším rozeným střelcem Romanem Tomasem a právě Rehušem. „Braňo má jako centr i defenzivní povinnosti. Je skvělé, že má i dostatek sil na útočení. Pro dvě ofenzivně laděná křídla je to skvělý střední útočník," vyzdvihuje slovenského spoluhráče Rosa.

Orlí přesilovky už si získávají u soupeřů v EBEL respekt. „V našem zápase se ukázalo, proč je má Znojmo nejlepší v lize. Počínalo si v nich chladnokrevně," oceňuje útočník Villachu Mark Santorelli.

Svěřenci trenéra Jiřího Režnara nyní musejí doufat, že jejich protivníci tajemství úspěšné souhry neprokouknou. „Ale je to vzájemné, protože my zase sledujeme hru soupeřů v oslabení," namítá Grof.

Orlí přesilovkové lavině bude příští pátek po reprezentační pauze čelit Vídeň. „Tento týden děláme běžné věci, přesilovky začneme trénovat až před zápasem," dodává Grof.

Lídři přesilovek

NHL:

Pittsburgh Penguins – 41,3%

EBEL:

Orli Znojmo – 36,4%

KHL:

SKA Petrohrad – 28,9%

SM-liiga (Finsko):

Lukko Rauma – 25,5%

SHL (Švédsko):

Örebro Hockey – 24,6%

Tipsport extraliga:

HC Sparta Praha – 23,3%