Všichni vědí, že Kašpar je svým umem proslulý, nájezdy prostě umí. Jenže ono mu to pořád vychází. Mimo jiné ve třiatřiceti letech oplývá zkušenostmi, které vhodně a ochotně předává mladším spoluhráčům. „Kašpi je výborný člověk a skvělý hráč. Snažím se v jeho přítomnosti učit co nejvíc. Chci od něj pochytit věcí ať už v tréninku, tak třeba v nájezdech. Hrát s ním je pro mě něco výjimečného,“ nechal se slyšet Karel Plášek mladší, který s Kašparem hrál v jedné formaci.

Momentálně Kašpar naskakuje na led po boku dalšího mladíka Luboše Horkého, který překypuje talentem. Jenže zatím se mu ho nedaří přetavit v body. „Právě v tomhle je Kašpar nedocenitelný. Dokáže mladé hráče uklidnit, říct jim, co od nich očekává. Nasměrovat je, aby co umí, pomáhalo týmu,“ zmínil hokejový expert Milan Antoš.

Tipsport extraliga ledního hokeje mezi domácí Kometou Brno a Piráty z Chomutova.
Kometa splnila povinnost. Na domácím ledě porazila poslední Chomutov

Efekt Kašpar zafungoval parádně právě u Pláška mladšího, když mu připravil premiérový gól v A týmu Komety, čímž u kadeřavého mladíka odšpuntoval jeho sebevědomí. „Ze začátku jsem býval nervózní, ale už se to zlepšilo, zvykl jsem si,“ potvrdil osmnáctiletý útočník.

Statistiky Lukáše Kašpara v extralize
Odehrané zápasy: 14
Body: 6
Góly: 1
Asistence: 5
Střely na branku: 22
Hodnocení účasti na ledě +/-: +1
Průměrný čas na ledě:
14:17 minut
Celkový odehraný čas:
200 minut
Hity: 3
Zblokované střely: 4
Samostatné nájezdy: 4
Proměněné nájezdy: 3

Kádr Komety je pro mladíky jako stvořený. Za brněnský celek totiž nastupuje řada zkušených hokejistů včetně Kašpara. „Tohle je věc, kterou trenéři od těch starších hráčů vždy očekávají, že mladé talenty pomůžou rozvinout. Také jim ukazují sami sebe jako vzor,“ glosuje Antoš hierarchii mezi matadory a zelenáči.

Ten zároveň podotýká, že Kašpar se ještě nedostal do optimální formy. „Zatím není ve hře moc vidět, jak někdo očekává od reprezentanta a mistra světa. Spíš si myslí, že takhle zkušený hokejista svými výkony předčí ostatní. Jenže to tak ne vždy bývá, že někdo přijde a je hned nejlepší hráč týmu. Spíš jde o celkový přínos, který Kašpar má skvělý,“ vysvětluje expert Antoš přínos šampiona finské nejvyšší soutěže ze sezony 2014/2015 s Kärpätem Oulu v kabině mistrovské Komety.

Karel Abraham
Abraham na silnější motorce zdvojnásobil dosavadní počet bodů v sezoně

Trenéři brněnského celku s Kašparovým pozvolnějším začátkem počítali. Majitel a hlavní kouč Komety Libor Zábranský jej totiž bral s tím, že ještě v předsezonní přípravě doléčoval zranění kyčle. „Každým dnem se cítím líp. Na trénincích tvrdě pracuji, snažím se,“ líčil Kašpar.

V posledních duelech jeho výkonnost gradovala, vybojoval si i pozici v přesilovkovém komandu Komety, která děsí soupeře. Už zítra od půl šesté odpoledne Kašpar a spol. prověří speciální formace na oslabení Plzně v patnáctém kole extraligy.

Zbrojovka Brno, ilustrační foto
Zbrojovka veze další venkovní výhru, uspěla na hřišti Hradec Králové