„Hned po sezoně můj agent s Kometou nekomunikoval. Na můj popud jsem se ale poté osobně sešel s majitelem Zábranským a začali jsme situaci řešit. Nakonec se takhle vykrystalizovala," popisuje Svoboda.

Toužil jste tedy po návratu na jih Moravy?

Samozřejmě. Návrat byla moje touha, dal jsem popud k jednání. Nechci říct, že jsem se chtěl vrátit úplně mermomocí, po hraní za Kometu jsem ale toužil. Nakonec jsme se domluvili na nějakém zkouškovém období.

Jak zní vaše současná dohoda s vedením klubu?

Zatím jsme se domluvili tak, že jsme podepsali smlouvu, která ale vstoupí v platnost až po 20. srpnu, pokud se podle Komety při zkoušce osvědčím. Takže se klidně může stát, že ještě odejdu a sezonu v Brně nezačnu.

Budete se tedy v přípravě snažit ještě víc než obvykle?

Určitě je to jiná situace než v předchozích sezonách. Nechci říct, že jsem měl jisté místo, kádr byl vždy široký. Ale zhruba jsme znali základní sestavu a udržení v týmu jsem se až tak nebál. Teď je situace naprosto jiná. O pozici opravdu musím bojovat a přesvědčit Zábranského i nového trenéra Aloise Hadamczika o tom, že do kádru Komety patřím.

Hrajete na pozici pravého křídla. Na tomto místě Kometa stále čeká i na to, jak se rozhodne naložit se svou budoucností Petr Ton. Budete pozorněji sledovat, jestli v Brně nakonec zůstane?

Sledovat to budu. Nebudu zastírat, že Petr pro mě je konkurence. Tak to zkrátka je. Takže zprávu v novinách o Petrově dalším angažmá si určitě přečtu. Ale shánět někde sám informace určitě nebudu. Hlavně se chci snažit, abych měl místo v Kometě i v případě, že tady Petr zůstane.

Většinu minulé sezony jste strávil ve Vítkovicích. Z nich přichází do Komety i obránce Richard Stehlík, který si přestup vyžádal i přes platnou smlouvu. Je nyní Brno o tolik atraktivnější než Vítkovice?

To je těžká otázka. Nechci na nikoho házet špínu. Období ve Vítkovicích pro mě nebylo úplně ideální. Přišel jsem za trenéra Petera Oremuse, který asi za týden po mém příchodu skončil. To je pro hráče dost nepříjemné. I proto se pak sezona moc dobře nevyvíjela. Určitě byla herně i bodově moje nejhorší v extralize. Nebrečím však, že bylo špatně všechno okolo mě. Největší zodpovědnost nesu já. Nemůžu říct, že se mi ve Vítkovicích nelíbilo, angažmá se ale nepovedlo.

Mezi Vítkovicemi a Kometou nyní putují hráči docela často. Může tu vzniknout nová rivalita?

Navíc jsou to dva moravské kluby. I proto jsou zápasy vždy trochu jiné. A samozřejmě, pokud někdo v nějakém týmu hrál, chce se proti němu víc ukázat. Měl jsem to tak, když jsem teď hrával proti Kometě. To je běžná věc. Myslím, že zápasy Brna s Vítkovicemi budou dál stejné jako jakékoli jiné.

S ostravským klubem je spjatý i trenér Hadamczik. Co říkáte novému vůdci brněnské střídačky?

S trenérem jsem se viděl, o mém angažmá v Kometě jsme se bavili. Trenéra znám z národního týmu, tam jsme se však viděli asi deset dní, takže jsem ho nestihl tak poznat. Rozhodně má velké zkušenosti. Žádný problém jsem s ním nikdy neměl. Doufám, že si pod ním za Kometu zahraju.

Z Komety jste odešel na hostování loni na podzim. Vrátil jste se na vaše místo v brněnské kabině?

Situaci okolo mého místa jsem sledoval už v sezoně. (úsměv) Zůstalo mi stejné, měl jsem ho připravené. Při odchodu jsem na něm nechával i vzkaz. Tak jsem rád, že mi ho kluci podrželi.

Jak jste si užil přivítání v šatně?

Hrozně jsem se těšil, bylo to příjemné. Kromě mladých kluků, kteří přišli z juniorky, tam není nikdo neznámý.

O víkendu vyvrcholí v Praze světový šampionát. Jak odhadujete české šance před semifinále s dosud suverénní Kanadou?

Asi budu špatný Čech, když řeknu, že prohrajeme. Samozřejmě našemu týmu věřím. Na turnaji Češi ukázali kvalitu, dávají hodně gólů. Je lepší, když se daří směrem dopředu, než sbírat výhry 1:0. Na druhou stranu dost branek i dostáváme a Kanada má na turnaji nejlepší střelce. Už jsme s ní jednou hráli, můžeme se poučit. Věřím, že je zápas otevřený. Navíc tlak už je i na Kanaďany. Po takových výkonech čekají jen zlato.