Čeští hokejisté sice po povedené první třetině vedli nad Finskem 2:0, ale nakonec se jim odplata za vysokou únorovou porážku 0:7 ze Stockholmu nepovedla. "Na mezinárodní hokej jsme udělali hodně zbytečných faulů, vedli jsme 2:0 a chodili jsme ven. Dostali jsme gól v oslabení a nastartovali jsme Finy k tomu, že nás začali tlačit a začali být agresivnější. Hlavní důvod porážky vidím v tom, že jsme Finům dovolili, aby nás dostali pod tlak," řekl trenér Alois Hadamczik.

S první třetinou byl kouč spokojený. "Dobře jsme bruslili, byli jsme první u puku a dobře rozehrávali. Ale u té hry musíme zůstat. Někteří hráči najednou změní styl hry… Předržovali jsme puk, udělali jsme zbytečné fauly a prodlužovali jsme střídání. Druhá třetina se mi vůbec , nelíbila a změnila celý obraz hry," hodnotil utkání Hadamczik.

V závěru zamíchal sestavou, na přesilovku poslal ofenzivní trio Petr Nedvěd, Tomáš Plekanec a Aleš Hemský. "Chtěli jsme rozhodnout při přesilovce. Nějaké šance tam byly, ale bohužel to tam nespadlo," uvedl kouč. "V prodloužení šli Finové do přečíslení tři na dva a využili to."

Zápasy na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour odkrývají Hadamczikovi poslední otazníky před nedělní konečnou nominaci na mistrovství světa. "Někteří hráči střídají dobré výkony s průměrnými, v tom je to pro trenéra těžké. Někteří podávali opakovaně dobré výkony a byl jsem jednoznačné rozhodnutý. Ve hře jsou teď čtyři hráči o dvě místa," prohlásil trenér.

V nedělním zápase s Ruskem dostanou příležitost právě hráči, kteří jsou na hraně nominace. "Určitě budou hrát ti, o kterých se rozhodujeme, a některé opory třeba nenastoupí. Nějaké změny uděláme. Chytat bude Kovář," uvedl Hadamczik.

Do hry se možná zařadí i útočník Michael Frolík z Chicaga, který se po pátečním příletu v sobotu připojil k týmu a po zápase si krátce zatrénoval na ledě. "Budeme to ještě řešit," dodal trenér.

Hadamczik také hledá ideálního beka na přesilovku, který bude schopen od modré čáry nebezpečně střílet. "Hráče typu Židlického nemáme, musíme to dostat do Ondry Němce nebo Kuby Nakládala," uvedl reprezentační kouč.

Česká republika - Finsko 2:3 v prodloužení (2:0, 0:2, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Němec (P. Nedvěd, Hemský), 17. Kašpar (Novotný) - 27. Petrell (Jaakola), 32. Mäenpää (Hietanen, J. Jokinen), 63. Kiiskinen. Rozhodčí: Anisimov, Olenin (oba Rus.) - Blümel, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 7:7, navíc Čáslava 5 min. a do konce utkání - J. Pesonen 10 min. a 5 min a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 6905.

Česká republika: Štěpánek - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Mojžíš, Němec, Kindl - Tenkrát, Plekanec, Tlustý - Vincour, P. Nedvěd, Vondrka - Hemský, Koukal, Průcha - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Finsko:
Vehanen - Hietanen, Mäenpää, Kousa, Söderholm, Niskala, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola - J. Jokinen, M. Koivu, Kiiskinen - Mikael Granlund, Immonen, J. Pesonen - Kontiola, N. Kapanen, Pyörälä - Pihlström, Nokelainen, Petrell - od 29. navíc Kuparinen. Trenér: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Ari-Pekka Selin.

Nedvěd sehrál s Finy nejlepší třetinu, ale na výhru to nestačilo

Brno  - Čeští hokejisté litovali, že nedokázali dotáhnout do vítězného konce slibně rozehraný duel s Finskem. Seveřanům se v Brně chtěli revanšovat za debakl 0:7 z předchozího turnaje Euro Hockey Tour ve Švédsku a po první třetině k tomu směřovali. Vedení 2:0 ale ve druhé třetině ztratili a nakonec podlehli v prodloužení.

Přesto se nejlepší hráč zápasu na české straně Petr Nedvěd i střelec první branky Ondřej Němec shodli, že dnešní projev proti Finům byl mnohem lepší než v předchozím vzájemném duelu. "Dá se říci, že jsem proti Finsku odehrál svou nejlepší třetinu v reprezentaci," řekl Nedvěd.

Češi s Finy prohráli v sezoně potřetí ze čtyř vzájemných zápasů v EHT a Nedvěd byl u obou předchozích debaklů - 0:4 ve Finsku a 0:7 ve Stockholmu. Čtyřicetiletý útočník považoval za nejdůležitější, že tentokrát český tým zpočátku diktoval tempo. "To se nám v těch předchozích zápasech s Finskem nedařilo, oni vždy dominovali a my jsme od začátku až do konce neměli šanci. Dnes to bylo naopak," řekl Nedvěd, který nebyl v sestavě při jediném vítězném utkání s Finy v sezoně (5:1 v Moskvě).

"Dobře jsme se na ně připravili a v úvodu zápasu se nám dařilo. Potom jsme jim ale dali v jejich přesilovkách šanci, aby se vrátili do zápasu," dodal Nedvěd. "Škoda inkasovaného gólu v oslabení. Hráli jsme vyrovnanou partii. Prostě nám chybělo jen trošku štěstí. Měli jsme přesilovky, nespadlo nám to tam," litoval Nedvěd.

Sám byl strůjcem prvního gólu zápasu, když krátce po nevyužité přesilovce ideálně přihrál od levého mantinelu najíždějícímu Němcovi. "Krásně mě našel, to nešlo nedat. Jen jsem nastavil hokejku," pochvaloval si Němec.

"První třetinu jsme odehráli super, v té druhé jsme ale přestali hrát a Finové nás potrestali. Měli jsme ve druhé třetině spoustu vyloučených. Soupeř nás začal přehrávat," hledal český obránce příčiny obratu. V závěru se od domácího týmu odklonilo štěstí. "Měli jsme šance, Plekancovi chyběl kousíček k tomu, aby v přesilovce dal gól. Škoda, že jsme nevyhráli," dodal Němec.