Momentálně se brněnský celek opírá o Karla Vejmelku, který v aktuálním extraligovém ročníku podává stabilní výkony. „V okamžiku ohlášení návratu Čiliaka do Komety jde o podprahovou zprávu pro Vejmelku: Pořád ti nevěříme,“ tvrdí hokejový expert Jakub Koreis.

Podle něj Vejmelka dospěl a má všechny předpoklady k tomu, aby úřadujícímu mistrovi z posledních dvou sezon vychytal třetí titul v řadě. „V minulosti trpěl na to, že plnil roli dvojky za Čiliakem. Byl mladý, pořád měl smlouvu a zůstal trpělivý. To se mu vyplatilo. Nyní je jednička, na což se načekal. V aktuálním ročníku, když nastoupil, chytal dobře. Nezklamal,“ poznamenává Koreis.

Marek Čiliak.
Chystá se návrat Čiliaka a Krejčíka? Kometa loví posily

Případný návrat Čiliaka nevidí pozitivně. „Jsem spíš proti němu. Velký otazník visí nad tím, v jakém je rozpoložení, protože ve Slovanu Bratislava nechytá moc dobře. Jeho čísla v KHL nevypadají hezky,“ zmiňuje bývalý hráč Komety.

Statistiky gólmanů Komety

KAREL VEJMELKA
Odchytané zápasy: 23
Odchytané minuty: 1281
Obdržené góly: 51
Průměr obdržených gólů: 2,39
Střely proti: 594
Zásahy: 543
Úspěšnost zákroků v procentech: 91,41 %

LUKÁŠ DOSTÁL
Odchytané zápasy: 2
Odchytané minuty: 80
Obdržené góly: 4
Průměr obdržených gólů: 3
Střely proti: 27
Zásahy: 23
Úspěšnost zákroků v procentech: 85,19 %

Vejmelka do Brna přicházel s pověstí talentovaného brankáře. Dres Komety hájí čtvrtou sezonu. Větší vytíženosti se dočkal jen v ročníku 2016/2017, kdy odchytal jedenatřicet zápasů v základní části. Následnou jízdu play-off zakončenou pozvednutím Masarykova poháru sledoval pouze z lavičky. Kryl záda Čiliakovi. V minulé sezoně se jeho zápasová porce smrskla jen na pět duelů.

V aktuálním ročníku ale zažívá průlomovou sezonu. Z šestatřiceti odehraných utkání Komety v extralize odchytal třiadvacet. „Nevím, jestli jde o moje nejlepší období v Brně, ale dostávám hodně prostoru, což mi pomáhá, a snažím se, abych se ukázal. Vždy jsem měl méně zápasů, takže teď jsem spokojený,“ říká Vejmelka.

Zároveň si uvědomuje, že si vydobytou pozici musí střežit. „Vím, jaké to v Kometě je, že se může ze dne na den vše změnit. Takže moc nepřemýšlím nad tím, jestli jsem nebo nejsem jednička. Prostě jsem v bráně a místo si chci udržet stabilními výkony,“ líčí dvaadvacetiletý gólman.

HC Kometa Brno v bílém (Lukáš Dostál) proti HC Energie Karlovy Vary.
OBRAZEM: Dostálova vítězná premiéra za Kometu v extralize

V současnosti si užívá situaci, kdy někdo kryje záda jemu. Po Liboru Kašíkovi, který se vrátil do rodného Zlína, roli dvojky plní Lukáš Dostál. Mladá kometa si řekla o šanci po nedávném juniorském šampionátu. „Jedině dobře, že Lukáš dostal šanci. Malinko bych ale nadšení okolo něj utlumil, protože by bylo kontraproduktivní od něj očekávat víc, než je zdrávo,“ sděluje Koreis.

Debut si Dostál odbyl při vítězství 3:1 proti Karlovým Varům. Hned v dalším utkání se ale po první třetině poroučel z brány. Z pěti střel obdržel od Litvínova tři branky. „Vždy, když člověk odvádí v daný moment své maximum a nevyjde to, prostě to nevyjde. Nijak se nestresuji, jsem klidná povaha“ neláme si s tím hlavu Dostál.

Martin Zaťovič.
Druhý nejlepší střelec extraligy Zaťovič o gólech: Musí pomáhat výsledkově

Hned druhý den nastoupil za Třebíč v první lize a dvaadvaceti úspěšnými zákroky dopomohl k vítězství 3:2 po prodloužení nad Ústím nad Labem. Potvrdil tak svá slova o tom, že je klidná povaha. „Tohle je klíčová vlastnost pro gólmana. Je hodně důležité co nejrychleji hodit za hlavu blbý gól, poučit se z toho a jít dál. Jestli tohle dokáže, jedině dobře pro něj,“ dodává Koreis.