Závěr sezony a postup do předkola play off vás utvrdil v pokračování na lavičce Komety, že se na této práci dá stavět?

Tak, jak jsme se prezentovali pět třetin ve dvou domácích zápasech předkola play off proti Chomutovu, bychom chtěli hrát i dál. Kdo nás viděl, tak si udělal obrázek, jak bychom chtěli hrát dál. I vzhledem k našim mladým klukům nebudeme najímat nikoho zvenku a chci jim pomoct.

Berete pokračování v trenérské pozici jako další výzvu?

Výzva je v našem prostředí stavět stadion. (směje se) Pozice trenéra je jedna z činností v klubu. Neberu to jako výzvu, ale jako holý fakt a vyústění situace, kterou jsme nepředpokládali s koncem Aloise Hadamczika.

V roli trenéra
Libor Zábranský si prošel v Kometě jako trenér několika štacemi. Trenérské výsledky:

- Sezona 2012/2013 – zlatá medaile s hokejisty osmé třídy
- Sezona 2013/2014 – stříbro s mladším dorostem
- Sezona 2015/2016 – nástup v únoru na lavičku A týmu Komety, postup do předkola play off a vypadnutí proti Chomutovu 1:3 na zápasy

Máte vidinu delšího sepětí 
s klubem na střídačce?

Máme střednědobou koncepci a chceme ji dodržet. Pokud bychom šli do historie zpátky, tak Vláďa Růžička byl ve Slavii snad třináct let jako spolumajitel, hlavní kouč a generální manažer a fungovalo to velmi dobře pro Slavii. Až tedy do momentu, kde se situace obrátila. Bratrům Strakům v Plzni funguje spolupráce také dobře. Filip Pešán z Liberce je také sportovní manažer a trenér, nově má podobný režim i Jakub Petr ve Vítkovicích. Evidentně funguje, že člověk, jenž rozhoduje o sestavení kádru, o smlouvách, tak zároveň přenáší své vize nejen do koučinku, ale i do tréninkové koncepce. Nechci říkat, že budu trénovat dlouho. Bavíme se v podstatě o následující sezoně, která bude v tomto modelu.

Jak dobudujete ještě realizační tým?

Mám ještě představu o rozšíření realizačního týmu o dalšího asistenta hlavního mužstva, který bude zároveň vykonávat funkci sportovního manažera mládeže. Také plánujeme změny na postu šéftrenéra brankářů celého klubu. Máme spoustu špičkových mladých gólmanů od ročníku 2000, tedy třeba Lukáše Dostála až po áčko. Na tento počet brankářů jeden trenér specialista nestačí. Co se týče suché přípravy na další ročník, zahájíme ji na konci dubna. Letní přípravu vede Martin Pešout, Kamil Pokorný a kondiční trenér Jaroslav Kratina.

Jaké výsledkové cíle si dáváte pro novou sezonu?

Nelze říct, že dáme šanci našim odchovancům a zároveň je dostaneme pod tlak vyhlašováním útoku na titul. Kometa je stále velkoklub a nemůžeme mít malé cíle. Nelze říct, že nám bude stačit jedenácté místo a hlavně ať hrají mladí. Cíl je jednoznačně play off a tam se může stát cokoliv.

K tomu vám může pomoct i nová posila, reprezentační bek Ondřej Němec. Jde o jednu z největších posil od doby, co jste v Kometě?

Nechci vyzdvihovat, jestli je nejlepší posila, co se nám do Komety podařilo přivést. Ne každý hráč, který přišel, se vždy povedl, to je potřeba říct korektně. Je to o týmu, ale i rozdílových hráčích a Ondra by rozdílový hráč podle nás měl být. Podobnou roli třeba plní Leoš Čermák. Je to vůdce a lídr, i co se týče herního projevu. A splňuje to už delší dobu v Kometě.

V sezoně se spekulovalo i o návratu forvarda Martina Havláta. Je jeho spojení s klubem reálné?

S Martinem jsem nejednal a nemluvil. Máme na sebe telefon a vím, že se pokoušel o návrat do NHL, ale proč to pak nevyšlo, jde mimo mě. Není důvod, abychom se skontaktovali.