Pro Hurikány jde o příjemný bonus. Vybrali si hráče, o kterého stáli, přičemž nebylo vůbec jasné, zda na jejich volbu Nečas zbude. Rodákovi z Nového Města na Moravě se předpovídalo umístění v první desítce. „V této situaci zas tak nezáleží na příčce. Pro Martina a český hokej je to výborná vizitka. A pro další mladé kluky slušná motivace,“ uvedl Nečasův agent ze společnosti Global Management Group Marek Vorel.

Hokejového útočníka Martina Nečase (vpravo) z brněnské Komety si na draftu NHL vybrala Carolina Hurricanes. Na snímku pózuje s generálním manažerem klubu a bývalým vynikajícím hokejistou Ronem Francisem .
Nečase z Komety si na draftu NHL vybrali Hurikáni. Jako dvanáctého v pořadí

Bývalý hráč brněnské Komety měl k osmnáctiletému talentu blízko stejně jako hlavní evropský skaut Hurikánů Robert Kron. Další brněnský odchovanec strávil v Carolině a jejím předchůdci Hartfordu Whalers většinu kariéry v NHL. „Robert pro nás usilovně pracuje a strávil hodně času v Evropě. Získal pro nás hráče, kterého zná velmi dobře, který je charakterní a také dobrý hokejista,“ povídal Francis.

O Nečase se zajímalo před draftem 27 klubů, Carolina však byla díky brněnským vazbám v popředí. „S klubem jsem měl pohovory už v sezoně, protože pro něj pracuje Robert Kron, který je také z Brna. Ani tak jsem ale nevěděl, jaký tým očekávat, byla to opravdu loterie,“ prohlásil Nečas pro Deník Rovnost.

Talentovaný útočník Martin Nečas.
S Buffalem jsem se smál celou dobu, říká Nečas o pohovoru před draftem

Carolina v roce 2006 získala Stanley Cup, ovšem od té doby se pouze jednou za jedenáct let dostala do play-off. V roce 2009 vypadla ve druhém kole vyřazovacích bojů. Teď chce postavit nový perspektivní tým. „Jsem hrozně rád za Carolinu. Má perspektivní kádr a výborné obránce. V příštích letech to může být výborný tým,“ věřil Nečas.

Canes v obraně spoléhají na talentované americké beky Noaha Hanifina či o pět let staršího Justina Faulka. V útoku sází na švédské dravce Victora Raska či Eliase Lindholma a Finy Teuvo Teravainena se Sebastianem Ahem doplněné o Jordana Staala, mladšího bratra bývalého kanadské reprezentanta Erica.

Konec zmatků a nepřesného ukazování času. Nefunkční hodiny na deseti místech v Brně nahradily od úterního dopoledne nové.
OBRAZEM: Nové hodiny v ulicích Brna konečně ukazují správný čas

Nečas podle Krona může v budoucnu proklouznout do prvních dvou útoků. „Získali jsme šikovného centra. Dobře bruslí a vymýšlí akce. Až se ještě zlepší, posune naši organizaci dopředu,“ přitakal Francis, manažer klubu, který obsadil ve Východní konferenci dvanácté místo.

Nečasovi dá Carolina k dispozici zřejmě ještě rok v dresu Komety, se kterou se talentovaný forvard požene za obhajobou extraligového titulu. Pokud však Nečas nadchne kouče na nováčkovském kempu, který začíná ve středu, může být vše jinak. „Uvidí se po kempu. Jak to bude ještě nikdo neví,“ dodal Nečas, jenž se setrvání v Kometě nebrání.

Centři Caroliny
JORDAN STAAL (letos 75 zápasů – 45 bodů, 16 gólů + 29 asistencí) Elitní centr, osmadvacetiletý bratr dlouholetého kanadského reprezentanta Erica. Čekalo se od něj zřejmě víc bodů, ale má pevné místo.
VICTOR RASK (82 – 45, 16+29) Čtyřiadvacetiletá švédská budoucnost Hurricanes. S centrem druhé formace se počítá.
DEREK RYAN (67 – 29, 11+18) Třicetiletý pracovitý centr třetího útoku. Po letech v Evropě (především v EBEL) odehrál teprve první plnohodnotný ročník v NHL. Nyní prodloužil smlouvu o rok, ale kdoví jak to bude po příští sezoně. Možná vytvoří místo pro Nečase.
JAY McCLEMENT (65 – 8, 5+3) Je mu 34 let a jde o dříče čtvrté formace. Nečasovu pozici „neohrozí“.
ELIAS LINDHOLM (72 – 45, 11+34) Další švédská naděje. Dvaadvacetiletý Lindholm umí na centru ale minulý rok hrával na křídle Staalova prvního útoku, což tak může i zůstat.

Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž.
Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž