Současný kádr Zbrojovky nabízí ještě tři náctileté fotbalisty, kteří už okusili nejvyšší soutěž: obránce Davida Gáče a záložníky Dominika Janoška s Ladislavem Krejčím. „Gáč je po zranění, Krejčí měl zdravotní problémy,“ přiblížil Pivarník aktuální stav hráčů.

Zikl dostal šanci, přestože po vyloučení útočníka Francise Koného v první půli to s jeho debutem nevypadalo nadějně. „V ten moment jsem si říkal, že to asi nevyjde. Ale už před zápasem jsem měl jasno, že je úspěch dostat se aspoň na lavičku, kde můžu nasát atmosféru ligového zápasu. Nakonec z toho bylo třicet minut, které jsem si užil. Navíc jsme zvítězili,“ uvedl na klubovém webu Zikl.

Ačkoliv Zbrojovka potřebovala doma s Teplicemi zvítězit, slovenský stratég neváhal se zařazením Zikla. Ten se pak nachomýtl k vítězné brance Michala Škody. „Mladí hráči, kteří začínají, nemají s psychikou takový problém. Chtějí hrát a nepřemýšlí až tak o klubu, zápase, ani jako trenér na ně nevyvíjíte takový tlak. Důležití pro mladé jsou hráči okolo, potřebují se opřít o kostru mužstva, která je potáhne,“ sdělil Pivarník.

Jan Polák.
Další stovku už reálně nevidím, říká jubilant Zbrojovky Jan Polák

Brněnské mladíky bedlivě pozoruje jak v juniorce, tak ve výběru do devatenácti let, který vede celostátní dorosteneckou ligu. „V současné situaci se nedá jednoduše pohnout s kádrem, takže si musíme pomoct těmito hráči. Odjakživa jsem pro, aby hráli mladší fotbalisté, ale nikdy je nepostavím, pokud si myslím, že na to nemají,“ upozornil trenér.

Všichni brněnští mladíci prošli mládežnickými výběry Jihomoravského kraje, kde je vedl bývalý prvoligový obránce Stanislav Schwarz. „Janošek a Zikl ukazovali, že jsou fotbalisté, navíc jsou hrozně poctiví,“ popsal Schwarz. „Gáč byl hubená, vysoká figura, ve čtrnácti, patnácti letech se s tím pral. Nešlo o úplně top hráče, ale dával tomu všechno, svalová hmota mu dorostla a vyklubal se z něj dobrý stoper,“ doplnil.

Fotbalista Francis Koné.
Chtěl jsem strašně dát gól. Bylo ve mně příliš emocí, lituje Koné vyloučení

V jihomoravských výběrech nastupoval Zikl v útoku s Antonínem Růskem, jehož Zbrojovka zapůjčila na hostování do Znojma. „Prosazuje se ve druhé lize, která není jednoduchá. Potřebuje čas a důvěru trenéra, aby mu pomohl v těžkých začátcích. Věřím, že z těchto hráčů vyroste silná brněnská generace,“ přál si Schwarz.

Růsek na podzim vstřelil za Znojmo pět branek a tři si připsal za reprezentační devatenáctku v kvalifikaci na mistrovství Evropy. To však neznamená, že se na jaro vrátí do Brna. „Buď tady zůstane Zikl a Růsek bude ještě půl roku ve Znojmě, nebo naopak. Dva hráče na hrot neužijeme. Odvíjí se od zájmu ostatních klubů o tyto hráče,“ doplnil Pivarník.

Hráči do dvaceti let na brněnské soupisce, kteří už okusili nejvyšší českou soutěž:
David Gáč: obránce, 19 let – 3 zápasy/184 minut
Dominik Janošek: záložník, 19 let – 2 zápasy/15 minut
Ladislav Krejčí: záložník, 18 let – 14 zápasů/679 minut
Martin Zikl: útočník, 18 let – 1 zápas/30 minut