I v devětatřiceti letech bude na gólmanské jedničce brněnského celku viset velká tíha odpovědnosti za výsledky svého celku v nové sezoně. Minimálně po kondiční stránce je ale havířovský rodák připravený výborně. Trenér Vladimír Kýhos si pochvaloval výsledky vašich fyzických testů.

Cítíte se ve formě?

Na testech jsme byli všichni z týmu, takže o tom vím. Výsledky ale nikomu nepředpoví, jakou bude mít formu nebo jak se mu bude dařit na ledě. Neznamenají pro mě žádný ukazatel.

V dubnu oslavíte už čtyřicet let. Co v takovém věku říká na letní přípravu vaše tělo?

Nepřipouštím si a ani nesleduju, jestli jsem na tom líp nebo hůř než loni či předloni. Žádné změny na sobě necítím, snad to ani nepřijde.

Přemýšlel jste v létě i o konci kariéry?

Teď toto téma nechci rozebírat. Čeká mě nový ročník, uvidíme, co bude po něm.

Začínáte víc než dvacátou sezonu mezi muži. Těšíte se ještě na zápasy, nebo jde spíš už o rutinu?

Aspoň se zase začne něco dít. Nebudou to už jen tréninky a přáteláky, ale odstartuje soutěž, kvůli které makáte. Doufám, že se nám povede.

Budete před úvodním domácím utkáním s Pardubicemi nervózní?

Jestli mě trenér postaví do branky, určitě to přijde, protože jde o první zápas sezony. Zdravá nervozita k tomu patří.

Jak moc je pro tým důležitý povedený vstup do nového ročníku?

Lepší je zvítězit hned, vykročit správnou nohou, než čekat na úspěch. (smích) Samozřejmě nejde o záruku, že se vám bude dařit celou sezonu. Třeba loni se nám start povedl a pak šly výkony z kopce. Úspěšný začátek je přesto dobrý odrazový můstek.

Soupeře z východních Čech povede bývalý brněnský trenér Zdeněk Venera. Prohodíte spolu pár slov?

Oba jsme v jiném týmu, takže nemám důvod se s ním bavit.

Kometu místo něj převzal Vladimír Kýhos. Projevila se změna trenéra i na přípravě brankářů?

Každý kouč má svůj rukopis, který preferuje, takže se to dotklo i gólmanů. Změna je to ale hlavně pro hráče v poli kvůli pilování herních variant.

Brno má podle Kýhose hrát útočněji. Co na to říkáte jako brankář, jehož snahou je hlavně góly nedostávat?

I ofenzivnější styl musí vycházet ze zabezpečené obrany. Pět hráčů může útočit, ale zároveň musí i bránit. Takový je současný hokej. Nikdo nemůže říct, že bude jen vepředu, nebude se vracet a plnit defenzivní povinnosti.

V gólmanské dvojici vás nově místo Martina Faltera doplnil Marek Čiliak. Překvapilo vás, že vytlačil zkušenějšího kolegu?

Moc jsem jeho loňské výkony nesledoval, ale v Třebíči prý chytal výborně. Trenéři tak rozhodli podle přípravy, takže teď jsme v Kometě my dva.

Jaký je mezi vámi vztah?

Spolupracujeme spolu a snažíme se o co nejlepší výsledky mužstva, ať už chytá on nebo já. Radit ode mě nepotřebuje, je samostatný.