Tušil jste dopředu, že vás reprezentační trenéři na soustředění pozvou?

Ne, to jsem vůbec neměl v hlavě. Ještě stále jsem nebyl úplně fit s ramenem, které jsem si zranil v play off. Pozvánka mě fakt překvapila, kvůli ní jsem naskočil i do zápasů s Olomoucí.

Cítíte, že vám k pozvánce pomohlo právě vydařené play off?

Loňská sezony mi vyšla celá, nejen play off. Ale pořád je to jen jeden povedený ročník, nepřeceňuji to. Teď musím dál podávat dobré výkony.

Jak příjemný je pocit, že vás trenéři národního týmu sledují a ví o vás?

Hodně. Už samotná pozvánka je veliká čest. I když jsem nehrál zápas, nesmírně si toho vážím. Měl jsem lvíčka na prsou.

Udělal jste si památeční fotku?

Něco mám, ale není toho moc. Nic jsem nefotil a na internetu jsem našel jedinou fotku. A na ní vypadám, že umírám. Tou se moc prezentovat nebudu. (smích)

Z Komety byli na kempu ještě Tomáš Svoboda, Hynek Zohorna a Michal Kempný. Utvořili jste brněnský koutek?

Jo. Dali nám všem jeden roh, seděli jsme spolu.

Překvapilo vás něco v národním týmu?

Tréninky byly opravdu ve velkém tempu. Všichni kluci tam jsou neskutečně fyzicky nabušení. Až nás občas trenér Růžička krotil, že lítáme jak blázni. A klapala organizace. Když trenéři něco řekli, všichni to hned přesně podle nich udělali.

Na mistrovství světa vyžadoval Růžička po všech hráčích, ať mu tykají. Nabízel vám to i při krátkém kempu?

Šel po kabině a všem řekl zdar. Záleželo na každém, jak odpověděl. Většina z nás řekla zdravíčko, aby se tykání vyhnula. Je to zvláštní, Růžička je velká osobnost a má velký respekt. I kdyby mi tykání nabídl, asi s tím budu mít velký problém.

I u asistenta Jaroslava Špačka?

To je ještě mladý kluk, nedávno hrál. S tím se tykat dá, i když je taky z té zlaté generace. Ale my jsme se přímé konfrontaci s trenéry spíš vyhýbali. Většinou mluvili oni na nás a ne my na ně.

Naznačili vám trenéři, jak s vámi dál počítají?

To vůbec. Akorát víme, že Růžička říkal do novin, že na podzimní Karjala Cup pojede většina hráčů z extraligy. Asi osmdesát procent. Řekl nám, ať makáme, že nás sledují a všichni máme šanci se do reprezentace zase někdy podívat.

Cítíte novou motivaci před startem sezony?

Určitě. Hrát za národní tým je neskutečné. Kvůli Karjale se nebude přerušovat KHL, takže je veliká šance se do týmu dostat. A to je obrovská motivace. Můžeme tam dostat příležitost se předvést. Šanci chytíme za pačesy.

DAVID NEKVINDA