Zatímco forvardům vzniká větší prostor na vymýšlení útočných akcí, nová posila znojemských Orlů Martin Bača musí jako obránce stejný prostor střežit. Nová pravidla přijala i mezinárodní soutěž EBEL. „Pro nás beky to tak velký rozdíl nebude. Hlavně z hlediska bránění. Stejně jsme často v rozích. A při útočení budeme mít víc času na střelu," vidí slovenský zadák pozitiva.

Posunutí čar je pravidlo, které neztíží práci rozhodčím. I ti si jeho zavedení tedy pochvalují. „Hokej to zatraktivní. Bude se hrát víc v obranném pásmu. V přesilovkách budou týmy ve velké výhodě," myslí si brněnský rozhodčí Antonín Jeřábek, který opouští extraligu a bude pískat v KHL.

Hokej. Infografika

Inspirace v zámoří

V kanadsko-americké NHL už hrají se zmenšeným středním pásmem několik sezon. Asistent trenéra brněnské Komety Martin Pešout tak sbírá v zámoří inspiraci. „Už při Stanley Cupu jsem si udělal pár poznámek," informuje.

Nová pravidla se týkají také zakázaného uvolnění. Po vzoru NHL zavádí evropské soutěže takzvaný hybridní icing. Ten budou čároví pískat, pouze pokud bude na úrovni bodu pro vhazování bránící hráč jasně blíže puku. V případě obráceného postavení hokejistů nebo vzájemného souboje hra pokračuje. „Hru to zrychlí, možná na nahazování puků můžou některé týmy založit taktiku. Hokej to ale naruby nepřevrátí," říká Jeřábek.

Novinka zaměstná čárové sudí, kteří budou muset nahození zpoza červené čáry pečlivě hodnotit. „Na rozhodčí budou diváci zase víc řvát. Už nyní zakázaná uvolnění často vzbudila emoce. A teď to budou mít čároví daleko těžší," upozorňuje Němec.

Nejproduktivnější hráč Ko-mety v minulé sezoně jako centr ocení i další pravidlo podporující ofenzivní hokej. Při vhazování v útočném pásmu se první na buly rozestaví bránící tým a útočící celek může na jeho taktiku zareagovat. „Další pravidlo, které má přispět střílení gólů. I tohle může pomoct. Každý centr, který buly hraje, je schopný vymyslet nějakou taktiku na jednotlivá vhazování. Určitě je to krok správným směrem," kvituje Němec.

Michal Čejka
David Nekvinda