Pozměněný trestní sazebník s několika novinkami pro hokejisty měl premiéru v polovině srpna v přípravném utkání mezi Kometou a Znojmem. Brněnský celek sice vyhrál 3:1, ale po zápase se řešila jen nová pravidla.

Své o tom může vyprávět bezmála dvoumetrový obránce Komety Juraj Mikuš. „Věděl jsem, že se nově vylučovalo za zastrčené dresy, ale já dostal trest za vyhrnuté rukávy. Ty jsou pro všechny stejně velké. Mám dlouhé ruce, když se narovnám, povytáhnou se mi samy,“ zavzpomínal devětadvacetiletý obránce.

Podobné problémy měl i Radim Zohorna, který je ještě vyšší než Mikuš. „Už máme větší dresy, kde jsou právě rukávy delší, aby nás rozhodčí zbytečně nevylučovali,“ popsal Zohorna.

Změna pro gólmana

Další změna je, že gólman už nemůže zalehnout puk mimo brankoviště. „Když se kotouč šourá a nejde o střelu, můžu ho chytit pouze ve vymezeném prostoru, který navíc ještě zmenšili. Jinak dostanu dvouminutový trest. Pro mě úplný nesmysl,“ láteřil znojemský brankář Patrik Nechvátal.

Hokejista Alex Mallet (v modrém).
Divokou bitvu rozhodl Mallet. Kometa má na dosah postup ze skupiny Ligy mistrů

Naopak útočníci této situace mohou využít a donutit forčekinkem brankáře k chybné rozehrávce. „Zatím jsme s trenéry tuhle variantu neprobírali, ale je pravda, že tímto způsobem může padat víc branek,“ zamyslel se Zohorna.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Druhou novinku týkající se brankářů už nakousl Nechvátal. Po vzoru NHL se zmenšil rozměr v šířce brankoviště. Naopak v délce se protáhl o tři centimetry. „Z pozice útočníka vnímám, že před brankou mám teď větší manévrovací prostor. Pro gólmany jde o zhoršení podmínek,“ uvedl havlíčkobrodský rodák Zohorna.

Na naučení nových pravidel měli hráči času dost. Extraliga startuje v sobotu a nevědomost neomlouvá. „Po zápase se Znojmem, kdy nás pravidla vyškolila, jsme se na ně zaměřili. Už o všech víme. Na tom, jestli se nám líbí, nebo ne, nezáleží. Pro všechny jsou stejná.“ dodal Zohorna.

Zásadní novinka, kterou měla být možnost trenérské výzvy (stratégové na lavičce mohou zažádat o přezkoumání gólové situace z hlediska postavení hráče v brankovišti a nedovoleného bránění gólmanovi - pozn. red.), bude nakonec platit až od příští sezony.

Hokejista Ondřej Němec.
62 + 63? V Kometě elitní obranné duo Mikuš - Němec. Oba máme chuť útočit, říkají