Vedení extraligy se pro změnu rozhodlo po vzoru ostatních evropských i zámořských soutěží. „Nový systém přispěje k zatraktivnění hokeje. Očekáváme, že se lidé na prodloužení budou víc těšit," uvedl ředitel extraligy Josef Řezníček.

„V NHL to zvedalo diváky ze sedadel," potvrdil jeho slova asistent trenéra Komety Kamil Pokorný.

Ubude tak patrně počet utkání, které rozhodnou samostatné nájezdy. „Bude lepší, když padne branka ze hry," uvítal prodloužení s menším počtem hráčů Pokorný.

Změny v extralize
- Od nové sezony se bude hrát v základní části pětiminutové prodloužení pouze se třemi hráči na každé straně.
- Systém prodloužení v play off zůstává stejný. To znamená dvacetiminutové prodloužení s pěti hráči v poli. Jediná změna bude v play off při nájezdech, kde se pojede pět trestných střílení místo tří na každé straně a až poté případně přijde na řadu náhlá smrt.
- Na stadionu se od nového ročníku extraligy nesmí zhasínat světla po vstřelení branky nebo při komerční pauze.

„Myslím si, že se k nájezdům vůbec nedostaneme, pět minut je dlouhá doba," přemítal brněnský útočník Jan Hruška.

Novinku vítají také další kluby. „Všechny týmy prodloužení tři na tři jednomyslně odsouhlasily," objasnil Řezníček.

Extraligové celky si dokonce v přátelských duelech novinku často zkoušejí. „Těší nás to, protože pravidlo se netýká pouze naší nejvyšší soutěže, ale zavedeme ho ve všech českých ligách i žákovských kategoriích," sdělil Řezníček.

„Při našem zápase v Hradci se v prodloužení střídaly ofenzivní akce na obou stranách. V domácí odvetě jsme při něm vstřelili dva góly," prohlásil Pokorný.

Prodloužení ve třech na obou stranách se oproti klasickému ve čtyřech hodně liší. „Rozdíl je velký. Na hřišti máme daleko víc místa. Tým, který útočí, získává výhodu, protože je velice obtížné sebrat mu puk," vysvětlil Hruška.

Podle Pokorného nemá Kometa s novým systémem problém. „Věříme, že se nám bude dařit. Máme zkušené hráče s dobrou technikou hole a kvalitním bruslením, což je pro hru tři na tři nesmírně důležité," přemítal.

Změna se dotkne pouze základní části, v play off se bude i nadále hrát dvacetiminutové prodloužení s pěti hráči na každé straně. „Neumím si představit, že by se hrálo celou třetinu ve třech," řekl Řezníček.

Extraligu čekají i další změny. „Nově se v play off pojede po skončení prodloužení pět nájezdů na každé straně," nastínil Řezníček.

Při vstřelení branky se pak od letošní sezony nesmí zhasínat na stadionu světla, aby se předešlo incidentům, které disciplinární komise kvůli tmě nemůže řešit.

PATRIK EL-TALABÁNI