Brněnští fanoušci mají tak trochu smůlu. Pokud chtějí vidět v této sérii góly, musejí vyrazit do Plzně. Tam v zápase padlo vždy pět branek. Brněnský průměr jsou dvě na utkání. „Viděli jsme další skvělý zápas a jsme strašně rádi, že jsme si vybojovali mečbol v domácím prostředí," oddechl si brněnský asistent trenéra Martin Pešout.

Potřetí v sérii domácí hráče zradilo prostředí před vlastními fanoušky. Těch přišlo do Plzně necelých sedm tisíc. „V šestém zápase hrajeme doma, kde nás požene publikum. Ale neříká se nadarmo, že poslední krok bývá nejtěžší. Je jasné, že zápasy budou o několika gólech," povídal brněnský útočník Tomáš Svoboda.

Z jeho hole padla první branka, i když až před polovinou zápasu. Na tu indiáni odpověděli. Ve 43. minutě to ale bylo už 3:1 po brankách Tomáše Vondráčka a Libora Pivka. A Plzeň už jen snížila. „Soupeř byl na ledě kompaktnější. To musím sportovně uznat. Ani šancí jsme dneska moc neměli," podotkl plzeňský kouč Milan Razým.

Západočeši rozhodně nesehráli ideální zápas. Poprvé v sérii je Kometa předčila ve střelách na branku. Obránce Jiří Hanzlík navíc nedal trestné střílení. „A góly, které jsme dostali, byly dost smolné. Ale i takové padají," prohlásil po duelu domácí kouč, jehož tým se pokusí vrátit sérii ještě jednou do Plzně.

Po šestém zápase už Kometa může slavit postup do semifinále. Po dvou letech. „Věřím, že sérii vrátíme sem. Otočit se dá každá série. Čtvrté vítězství zatím Brno nemá," vyzval ke zmobilizování sil útočník Václav Pletka.

Na ledě to znovu jiskřilo. A to i po závěrečné siréně, hlavně však od úvodních vteřin. „Ale na rozdíl od ostatních sérií se v této hraje hokej," povídal Pešout a jeho trenérský kolega mu dal za pravdu. „Hraje se bez zbytečných zákeřností. Oba týmy předvádějí skvělé výkony," uznal Razým.

V pátek večer hokejové galapředstavení pokračuje v domácím prostředí brněnských hokejistů.


Čtvrtfinále play off hokejové extraligy – 5. zápas:

HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Pletka (Seman, Martin Straka), 46. Kratěna (Pletka) – 27. T. Svoboda (V. Němec, Pivko), 36. Vondráček (Koreis), 43. Pivko (T. Svoboda, V. Němec). Rozhodčí: Hodek, Mikula – Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 6815. Stav série: 2:3.

Sestavy:

Plzeň: Machovský – Jiří Hanzlík, Seman, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, Moravčík – Duda, Martin Straka, Pletka – Kratěna, Vlasák, Lev – Indrák, Kašpařík, Schleiss – Dvořák, T. Sýkora, J. Sýkora. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Brno: Čiliak – Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka – J. Svoboda, Čermák, J. Hruška – T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II – Zohorna, Raška, Pivko – Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Pro zvětšení rozklikněte.

Brněnská Kometa je historicky druhý nejúspěšnější hokejový klub v republice. V počtu mistrovských titulů je s jedenácti jen o jeden pozadu za jihlavskou Duklou. Celek, který nyní bojuje s Plzní o semifinále play off, v posledních letech neznamená jen dění na ledě. Zapojuje se do společenských projektů a v den zápasu zaměstnává stovky lidí. Více ve čtvrtečním vydání Deníku Rovnost.