Hlavní výzva před startem boje o první místo byla jasná – ubránit plzeňského kanonýra Milana Gulaše, který před týdnem proti Pardubicím stanovil nový extraligový rekord, když skóroval v desátém utkání v řadě. Navíc vládne kanadskému bodování celé soutěže. „Chtěli jsme k němu rychle přistupovat, aby neměl prostor na puku. Čas na nahrávku nebo střelu,“ přiblížil brněnský útočník Lukáš Kucsera.

A právě to se Kometě v úvodním dějství duelu nepodařilo. Gulaš posunul odražený puk Petru Mertlovi, a ten bez problémů zakončil do odkryté branky za bezmocného Karla Vejmelku. „U prvního gólu přihrál hezkou žabičkou před bránu, tam jsme ho neuhlídali,“ kál se Kucsera, jenž v elitní formaci znovu zastoupil zraněného Petera Muellera a doplnil tak ofenzivní duo Petr Holík a Martin Zaťovič.

Pokud však Brňané v posledních třech zápasech v něčem excelují, jsou to pevné nervy a vítězné obraty. Plzeň se z vedoucí branky radovala pouhých šestadvacet vteřin, poté udeřil Ondřej Němec a stejně jako v minulém domácím utkání proti Liberci srovnal na 1:1. „Bylo velmi důležité, že jsme hned v dalším střídání po obdrženém gólu skóre srovnali,“ měl jasno hlavní kouč Komety Petr Fiala.

Hokejová legenda Josef Černý.
Manželka mi dávala zadarmo kakao, popisuje seznámení legendární jubilant Černý

Na začátku druhé třetiny pak rozjásal domácí příznivce kapitán Martin Zaťovič, který dostal v přečíslení dva na jednoho exkluzivní přihrávku od Holíka a poprvé v utkání poslal Kometu do vedení. „Po vedoucí brance jsme měli dlouhý úsek, ve kterém jsme si vypracovali spoustu příležitostí. Otáčeli jsme hru, dostávali se do šancí. Škoda, že jsme skóre ještě nenavýšili,“ zalitoval Fiala.

Jeho svěřenci však zvládli to, co žádný jiný celek v letošní extraligové sezoně. Gólově umlčet plzeňského snajpra Gulaše, kterému se tak nepovedlo prodloužit rekordní gólovou šňůru. Zásluhu na tom měla především druhá formace v čele s Tomášem Plekancem, která první plzeňské pětce čelila nejčastěji. „Je těžké dostat se s ním pravidelně na led, protože hraje hodně minut. Většinu zápasu jsme to ale zvládli. Není to o jednom hráči, ale o celé pětce. Všichni musíme hrát dobře. Když takový hráč dostane puk, musíme u něj hned být. To se nám dařilo,“ pochvaloval si bývalý forvard Montrealu.

Přestože si Západočeši vytvořili v závěru utkání tlak, Kometa všechny nebezpečné pokusy odvrátila. V poslední minutě pečetil vítězství 3:1 do prázdné brány Jakub Lev. „Hra bez brankáře je vždycky hop nebo trop. Zvýšení na 3:1 už byla jen kosmetická úprava. Hráči utkání odpracovali velice dobře. Jsme rádi, že jsme to zvládli za tři body,“ těšilo Fialu.

Plzeňští oproti tomu odjížděli domů méně spokojení. „Odehráli jsme skvělou první třetinu a nechápu, jak se naše hra proměnila po obdrženém gólu. Druhá a třetí třetina z naší strany nebyly dobré. Když to řeknu diplomaticky, v Brně se dalo v pohodě hrát a urvat body,“ dodal asistent plzeňského kouče Jiří Hanzlík.

Kometa Brno – Plzeň

Třetiny: 1:1, 1:0, 1:0. Branky a nahrávky: 7. O. Němec (P. Holík, Zaťovič), 21. Zaťovič (P. Holík, O. Němec), 60. Lev (O. Němec) – 7. Mertl (Gulaš). Rozhodčí: Mrkva, Smetana – Lederer, Seewald. Diváci: 7 524. Střely na branku: 24:25. Vyloučení: 2:3 Využité přesilovky: 0:0.

Kometa: Vejmelka – O. Němec, Svozil, Pyrochta, Gulaši, Bartejs, Štencel, Malec – Kuscera, P. Holík, Zaťovič – L. Horký, Plekanec, Plášek ml. – Lev, Hruška, Orsava – Jenyš, Kusko, Svačina.

Plzeň: Frodl – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, Kaňák, Voráček – Straka, Mertl, Gulaš – V. Němec, Vlach, Eberle – Pour, Kodýtek, Indrák – Matiášek, Rob, Kantner.