Kdy jste se dozvěděl, že podepíšete smlouvu s klubem NHL?

Někdy v pondělí večer. Přišlo mi to na mail jako hotová věc. V úterý jsem smlouvu akorát podepsal a poslal zpátky. Už je hotovo.

Nad takovým podpisem jste asi dlouho nepřemýšlel…

(úsměv) Nad takovými věcmi se asi skutečně nepřemýšlí.

Byla pro vás smlouva v mailu úplně překvapení, nebo jste měl dopředu nějaké tušení?

Po příletu domů mě na letišti vyzvedával můj agent Michal Sivek a bavili jsme se o sezoně. Myslím, že ani on to nečekal. V pondělí odpoledne mi zavolal a akorát říkal, že pro mě má dobrou zprávu. Pak mi poslal ten mail.

Jak v tuto chvíli odhadujete svoje šance na to, že už třeba v příští sezoně naskočíte do zápasů NHL?

V létě je pro mladíky přípravný kemp, tam se všechno uvidí. Jestli přijedu připravený, mám šanci hrát aspoň na farmě. Jestli se nepřipravím dobře, což samozřejmě nechci, asi půjdu zase do juniorky.

Už jste začal s tréninkem?

Teď mám asi dva týdny volno. Pomalu začínám trénovat, jen tak běhám. Ve středu už jsem byl poprvé i na ledě, po kterém se mi stýskalo. Od příštího týdne začnu naplno s juniorkou Komety.

Jste rád, že můžete trénovat s kamarády z brněnského klubu?

Ano. Domluvili jsme se s Pavlem Zubíčkem, vztahy zůstaly i po mém odchodu dobré. Sám jsem ještě nikdy letní přípravu neměl. Mám radši, když můžu na tréninku s někým soupeřit. A těším se i na kluky. Bude to super.

Jak po roce v zámoří hodnotíte své loňské rozhodnutí odejít do Ameriky?

Myslím, že jsme to s Michalem Sivkem perfektně načasovali. Tehdy mi řekl, co si myslí on, já mu vysvětlil svůj názor. Finální rozhodnutí nechal na mně. Ne všechno vyšlo úplně podle představ, celkově ale sezonu hodnotím skvěle.

Jste po roce za oceánem lepší hráč?

To musí říct někdo jiný. Ale určitě se cítím líp. Tréninky tam jsou na jiné úrovni, než tady. Nechci říkat, že se o hráče líp starají, mají ke všemu ale trochu jiný přístup.

Většinu sezony jste odehrál v juniorském týmu Sudbury Wolves, zahrál jste si ale i sedm zápasů za farmářský tým Iowa Wild, který hraje seniorskou AHL. Byl to velký rozdíl?

Juniorské ligy jsou příprava na zápasy na farmě. Tam hrají i obrovští dospělí chlapi. Mají zkušenosti, někteří dlouho hráli NHL. Obouchal jsem se tam, musel jsem si dávat pozor, ať se nenechám zramovat. V AHL je hra určitě tvrdší než v juniorce i než v české extralize. Všichni tam mají motivaci dostat se do NHL.

Na život daleko od rodného města jste si už zvykl?

Dohromady jsem tam byl deset měsíců, doma jsem byl asi jen pět dní na Vánoce. Zvykl jsem si. Neříkám, že mi nechybí rodina. Ale jednou jsem si vybral, že budu hrát hokej, tak se s tím musím smířit.

Jaký vás čeká program v následujících měsících?

Teď budu asi dva měsíce ještě doma, pak pojedu na kemp pro mladíky, po kterém se zase vrátím. Kde začnu příští sezonu, zatím vůbec nevím. Záleží právě na letním kempu.