Ve čtvrtek od sedmi večer čeká na účastníka mezinárodní EBEL na východě Čech druhý duel skupiny se slovenskými Košicemi.„První utkání se těžko hodnotí, protože Vladivostok je v jiné fázi přípravy než my. Hráli jsme první zápas a chvíli trvalo než jsme se s tím srovnali, ale nemyslím, že jsme hráli zle,“ prohlásil staronový obránce Znojma Aleš Sova.

Orlům dal sedmadvacetiletý zadák sbohem po třech a půl letech v roce 2015. „Letos jsem se chtěl po sezonách v zahraničí vrátit domů a se Znojmem jsem se za chvíli domluvil,“ pravil rodák z Brna.

Jihomoravané o něj projevili zájem, protože vyhovuje jejich filozofii. Znojmo sází na charakterově prověřené hráče, kteří mají v klubu touhu nastupovat. Kromě Sovy se do známého prostředí vrátili před touto sezonu také jiný bek Antonín Bořuta a útočník Petr Beránek. „Na Znojmo jsem vzpomínal jen v dobrém. Když jsem tu hrál naposledy, sešla se skvělá parta. Orli mi moc pomohli v hokejových začátcích,“ nechal se slyšet pro klubový web Beránek.

Sova si stačil všimnout vývoje, kterým Znojmo za poslední roky prošlo. „Klub se posouvá dopředu. Snaží se zkvalitnit zázemí a věci okolo. Viditelný je posun,co se týče vybavení kabiny i přístupu v klubu,“ vyjmenoval obránce, který si v minulosti zahrál i za juniorku brněnské Komety.

Společně se svými spoluhráči si před začátkem sezony především užije pohodlí vlastního stadionu. Orli kromě třech zápasů na pardubickém turnaji sehrají zbylé tři přípravné duely na domácím stadionu v Nevoga aréně. „Jde o nejlepší model, co vedení klubu mohlo zvolit. Cestovat budeme hodně v sezoně. Takto se můžeme v klidu věnovat svým slabinám. Tím, že nesehrajeme tolik duelů, budeme taky nažhavenější na sezonu,“ řekl Sova.

Brněnský rodák se ostatně v posledních letech nacestoval dost. Zahrál si na neotřelých hokejových adresách, třeba v Dánsku, chvíli nakoukl do Itálie a naposledy byl ve Francii. „EBEL je ze všech soutěží nejkvalitnější, ale překvapila mě třeba dánská liga, která je rychlejší,“ podivoval se Sova.

V kabině už stačil potkat všechny spoluhráče, poprvé pohromadě při utkání budou Orli až ve čtvrtečním klání proti Košicím. V úterní partii proti Vladivostoku absentovali brankář Teemu Lassila, obránci Beránek a Kevin Tansey i trenér Miroslav Fryčer. Všichni si plnili povinnosti při mediálním dni EBEL v Salcburku.„Na turnaj se těšíme. Je kvalitně obsazený a soupeři nás prověří po všech stránkách,“ pronesl Fryčer.

Čtvrteční bitva s Košicemi rozhodne, s kým se Orli utkají ve svém pátečním posledním utkání na memoriálu.

Orli v přípravě

Memoriál Zbyňka Kusého (Pardubice)

Admiral Vladivostok – Orli Znojmo 4:1

Čtvrtek 15 srpna v 19.00

HC Košice – Orli Znojmo

Pátek 16. srpna

Zápas o umístění

Čtvrtek 22. srpna v 18.00

Znojmo – Vítkovice

Čtvrtek 29. srpna v 18.00

Znojmo – MAC Budapešť

Pátek 6. září v 17.30

Znojmo – Dresdner Eislöwen

1. zápas EBEL: 15. září

Znojmo – Graz