Že by si týmy po první třetině vyměnily dresy? V Rondu to tak v pátek vypadalo. Kometa odehrála nejlepší dvacetiminutovku v sezoně, vedla 3:0 a kráčela za sedmou domácí výhrou v řadě. Jenže ouha. Indiáni ukázali obrovskou houževnatost a náskok smazali ve dvanácti minutách!

Ve 35. minutě už dokonce vedli 4:3 a nakonec v Brně zvítězili 5:4. „Je umění odříznout minulost. To víte, že jsme hráče v pauze pořádně rozpálili. Pak jsme se stoprocentně koncentrovali na každé střídání a sklepali jsme ze sebe, co se stalo. Podobný obrat se podaří jednou dvakrát za sezonu,“ liboval si plzeňský kouč Marian Jelínek.

Brňané ještě po zápase jen nechápavě kroutili hlavami. „V první třetině jsme hráli jako z partesu, ale pak přišlo sebeuspokojení,“ nezastíral příčiny porážky autor dvou domácích branek Radim Hruška. Domácí odstartovali báječně. Zápas načali využitou přesilovkou, pak Hubáček proměnil samostatný nájezd a když v 15. minutě Kvapil nádherně předložil Hruškovi, vedli už 3:0. Jenže po pauze se zdálo, že Kometa poslala na led jiný tým. Už ve 47. vteřině zavelel hostující Kovář k nevídanému obratu a Indiáni jej následovali. „Už u této situace bylo znát, že obránci byli dva kroky pozadu. Najednou nám něco chybělo,“ hlásil domácí kouč Vladimír Jeřábek.

Ve 28. minutě snížil pohotově Vlasák a krátce po polovině zápasu se mohlo začínat znovu, když Radek Duda blafákem překonal Hoviho a srovnal na 3:3. „Když vedeš 3:0, sedneš si do kabiny a myslíš si, že se nemůže nic stát. Pak přijde facka, gól a rozjede se kolotoč. Domácí na to asi nejsou zvyklí, aby vedli 3:0 a někdo jim to otočil. Ale to se v hokeji stává,“ rýpl si plzeňský bouřlivák Radek Duda, který ve třetí třetině přidal rozhodující pátou branku. „Přihrával jsem Dědkovi (Strakovi), ten trefil beton. Pak přišel takový ten moment, jako když týden nejíš, dáš mezi lidi kýbl a nažerte se. Takže jsme puk do branky ubouchali. Takový góly padají, z brankoviště, hladový,“ usmíval se Duda.

Brňané se v posledních dvaceti minutách sice vrátili do zápasu, jenže za stavu 4:5 už byli v křeči a Indiáni si vedení vzít nenechali. Na rozdíl od domácích. „Nejsme zvyklí vést o tři góly. To je naše maximum,“ pousmál se na okamžik Hruška. „Kdyby to po první třetině bylo 0:0, možná bychom to uplácali,“ dodal.

Kometa bude chtít nepovedenou přestřelku rychle vymazat z paměti. Už v neděli doma přivítá Kladno a zakončí pětizápasovou domácí šňůru.

HC Kometa Brno – HC Plzeň 1929 4:5
Třetiny: 3:0, 1:4, 0:1
Branky a nahrávky: 3. Huml (Malec, Mojžíš), 10. Hubáček (Stehlík), 15. R. Hruška (Kvapil, Bičánek), 40. R. Hruška (Kvapil) – 21. Jan Kovář (Vostřák, Vlasák), 28. Vlasák (Jan Kovář, Duda), 32. Duda (Lammers), 35. Vlasák (Jan Kovář, Slaney), 43. Duda (Straka). Rozhodčí: Šindler, Gašilov (Rus.) – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. Diváci: 7200 (vyprodáno)

Brno: Hovi – Houdek, Stehlík, Bičánek, Zubíček, Mojžíš, Malec, Protivný – Erat, Dopita, Hubáček – Veselý, R. Hruška, Kvapil – Jakub Svoboda, Brabenec, Dlouhý – Jaroslav Svoboda, Huml, Polodna. Trenéři: V. Jeřábek a Lubina.
Plzeň: Salfický (15. Přikryl) – J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, Slaney, Modrý, Benák, Dresler, Frolo – Vostřák, Jan Kovář, Vlasák – Lammers, Straka, Johnson – Duda, M. Heřman, J. Heřman – Plášek, Haman, Pitule – od 21. navíc Stránský. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.