Věc: nové posily. Značka: přísně tajné. Jednání o hráčských výměnách se v drtivé většině odehrávají za zavřenými dveřmi a v maximální obezřetnosti. Stejné to je i v hokejové Kometě, která může poslední změny v kádru učinit do čtvrteční půlnoci. Pak přestupní termín v české extralize skončí.

Z jedné rošády ale definitivně sešlo. Brněnský trenér Zdeněk Venera zatím zůstává. „Všechno jsou jen spekulace. Má důvěru vedení klubu," potvrdil sportovní manažer Komety Pavel Zubíček.

Venerova družina v posledních šestnácti duelech vyhrála jen jednou za tři body a propadla se na deváté místo tabulky. „Odvolat trenéra by byla největší hloupost. Zdeněk je jeden z nejlepších koučů v extralize, i když jeho práce není až tak vidět. Podívejte se, jak vybudoval úspěšné týmy Zlína a Karlových Varů," podotkl televizní komentátor Pavel Richter.

Kometa zažívá vzhledem k současné krizi dva roky staré déjà vu. Tehdy se propadla z druhého místa až do play out a obsadila konečné jedenácté místo. Nyní má osm kol před koncem základní části šestibodový náskok na jedenácté Pardubice.

Zubíček, který mizérii před dvěma lety prožil přímo na ledě, tentokrát pomáhá coby Venerův asistent. „Jako hráč jsem to měl snazší. Staral jsem se jen o sebe. Teď jsme tři trenéři a staráme se o dvaadvacet hokejistů," porovnal role.

Nepříznivé výsledky často svádí ke změnám v kádru, na něž má Kometa čas jen do čtvrteční půlnoci. „Vypadá to, že už asi nikdo nepřijde," smířil se se současnou podobou týmu Venera. Jeho slova potvrdil i Zubíček. „Trh je omezený. Vedeme ještě nějaká jednání, ale nejsme přesvědčení o prospěchu aktuálních nabídek na výměny," uvedl.

Poslední změna se týkala útočníka Tomáše Divíška, který po konci v Kometě zakotvil v Chomutově. „Neměli ho pouštět. Je to bojovník," řekl bývalý reprezentant Richter.

Místo dnešních posil vyhlížejí v Kometě spíš přestupovou uzávěrku. „Do hlavy hráčům nevidím, ale někteří se možná obávají, že výměna se týká právě jich. Když ucítí důvěru, třeba ji Brnu zase splatí," zamyslel se Venera. Richter tlak na výkony hokejistů vítá. „Hrají o svoji smlouvu. V Karlových Varech měli hokejisté pětileté kontrakty a dopadlo to špatně. Musí se bít o své peníze," dodal.

O dva roky zpět…

Sezona 2010/2011

Start nepříznivé série: 10. prosince 2010

Body získané do 31. ledna: 11

Bilance v tomto období: 3 výhry, 1 výhra v prodl., 13 porážek

Body získané od začátku krize do konce základní části: 14

Sezona 2012/2013

Start nepříznivé série: 19. prosince 2012

Body získané do 31. ledna: 11

Bilance v tomto období: 1 výhra, 2 výhry v prodl., 4 prohry v prodl., 9 porážek

Body získané od začátku krize do konce základní části: ?

ROZHOVOR S TRENÉREM ZDEŇKEM VENEROU ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST