Brňané na stadionech soupeřů prohráli osmkrát v řadě. Početní výhody jim neulehčily situaci ani v Karlových Varech, kde jich nevyužili šest. Před Vánoci proti Vítkovicím pak uspěli pouze v jedné z dvanácti. Obě utkání Kometa prohrála. „Na branky se nadřeme a přesilovkou si můžeme ohromně pomoct. Kluci ale nezapomněli hrát hokej. Věřím, že se to zlepší," burcuje asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Po první čtvrtině soutěže měla Kometa druhé nejlepší využití přesilových her v soutěži – 24,59 procenta. Nyní si o víc jak tři procenta pohoršila na 21,23 a je na třetím místě z extraligových celků. „V prvních dvaceti kolech jsme góly dávali a měli jsme téměř nejlepší přesilovku v soutěži. Teď se nám to vytratilo. Vzorce jsou dané, ale také jsou hráči dost kreativní, aby si situace sehráli," říká trenér.

Na souhře v přesilovkách se zřejmě projevilo i nestálé složení pětek kvůli absencím dvou lídrů. Martin Erat chyběl v listopadu čtyři kola, Marek Kvapil se vrátil do sestavy v Karlových Varech po třízápasové absenci. „Chce to i trochu štěstí. Třeba doma jsme s Vítkovicemi odehráli přesilovku dobře, Marcel Haščák ale trefil břevno. Potřebujeme si nějakou brankou dodat sebevědomí," míní Pokorný.

Kometa nemění jen přesilovkové mustry, ale i myšlení na ledě. „Snažíme se vymyslet kombinace do prázdné brány a nevychází to. Soupeři nejsou pitomci. Připravují se na nás, mají video. Děláme na tom, abychom hru co nejvíc zjednodušili. Udělali jsme jiné přesilovkové formace a teď si to sedá," povídá Vojtěch Němec, který má úlohu v elitní pětce vedle Erata či Martina Zaťoviče.

Litvínov je v tabulce na třetím místě o dva body před Kometou a v přesilovkách je nebezpečný. Jejich využití má v soutěži čtvrté nejlepší, což může ještě vylepšit i nedávná posila bek Karel Pilař. „Na modré čáře nám pomůže, takový obránce nám chyběl," tvrdí hostující kouč Radim Rulík.

Přesilovky KometyPočet přesilovek: 146
Vstřelené góly: 31
Využití: 21,23 % (1. Sparta Praha 23,91 %, 2. Chomutov 23,21 %)
Posledních pět zápasů:
· Hr. Králové (doma výhra 4:3) – 4 přesilovky / 0 gólů
· Ml. Boleslav (doma výhra 4:1) – 9 / 1
· Plzeň (venku prohra 1:2
v prodloužení) – 3 / 1
· Vítkovice (doma prohra 1:2 po nájezdech) – 12 / 1
· Karlovy Vary (venku prohra 2:4) – 6 / 0