Projekt moravské hokejové Dukly, o kterém se šuškalo ve spojitosti s Hodonínem a který má na starosti majitel Komety Brno Libor Zábranský, se totiž o rok odkládá. „Projekt se pro příští ročník odsouvá, ale počítáme s ním. Zaprvé ho chceme ještě pořádně připravit a zadruhé má v příští sezoně končit tříletý cyklus nesestupové Chance ligy, který hodláme nechat dojet a novou Duklu zařadit až do nového modelu,“ vysvětlil odložení mluvčí českého hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Hodonín však dál zůstává hlavním favoritem nového projektu. „Kandidátů bylo několik, třeba i Přerov, ale nejvážnější zájemce je Hodonín,“ potvrdil Zikmund.

Expert na nastavení posedu na kolo Jan Dubec z Triexpertu.
Nebuď banán! Správný posed na kole sníží riziko potíží a zlepší výkonnost

Ve městě u slovenských hranic dlouhodobě usilují o postup ze druhé do první ligy, zatím však bez úspěchu. Právě účast v nové Dukle by přitom klubu zajistila postup o soutěž výš. „Nadále zůstáváme v kontaktu s Liborem Zábranským, a pokud se nám vše podaří uskutečnit, budeme hodně rádi,“ prohlásila šéfka hodonínského SHK Jana Gajošová pro klubový web.

S KOMETOU I SPARTOU

Od projektu si slibuje především zlepšení podmínek pro hokej v Hodoníně. „Věříme, že by to byl velký impulz nejenom pro fanoušky, ale hlavně mladé hokejisty a jejich rodiče, kteří by nemuseli přemýšlet nad tím, kam svoje děti odvedou,“ podotkla Gajošová s tím, že klub ze Slovácka se na potenciální novou roli pečlivě připravuje.

Projekt Dukla
Stadion Litoměřice
Chance liga – 8. místo, vyřazení ve čtvrtfinále play-off
Věkový průměr: 22,6 roku
Moravská Dukla
nejspíš od ročníku: 2020/2021
favorit: SHK Hodonín
koordinátor: Libor Zábranský

I proto v následujícím ročníku naváže spolupráci s brněnskou Kometou a také pražskou Spartou, odkud by mohl získat na hostování talentované hráče. O podrobnostech ale zatím mlčí. „Fanoušci se víc informací dozvědí na začátku přípravy,“ poodkryla Gajošová s tím, že ta začíná ve čtvrtek.

Hodonín hledal v pauze mezi sezonami ještě druhou cestu, jak si zahrát první ligu už od příštího ročníku. Jednání o koupi licence od nejmenovaného klubu ovšem ztroskotala. „Částka kolem pěti a půl milionu korun za licenci byla pro nás absolutně neakceptovatelná,“ láteřila Gajošová.

O to víc teď hledí na možnost stát se moravskou Duklou. Jako vzor přitom slouží Litoměřice, první klub zapojený do projektu. Severočeský celek s početnou ekipou juniorů v sestavě dokráčel až do čtvrtfinále play-off Chance ligy. „Litoměřice hrály důstojnou roli. Díky nim v první lize dostávali prostor mladí hráči, kteří by si jinak tolik nezahráli. Někteří předvedli výborné výkony na mistrovství světa juniorů,“ podotkl Zikmund.

Fotbalisté Bzence (v zelených dresech), ilustrační foto.
Bzenci nevydržela radost do konce. Bod ztratil minutu před koncem

Vznik druhé Dukly má také ulevit mladým hráčům z Moravy, kteří dosud podstupovali předlouhé štreky z domoviny na sever Čech. „Jejich kmenové kluby je třeba rychle potřebovali a oni museli svižně cestovat z Litoměřic přes celou republiku. Bylo to nešikovné, díky moravské Dukle jim odpadne cestování,“ uzavřel Zikmund.