Klid na hokejce, rozvaha při rozehrávce, přesné nahrávky i na delší vzdálenost a parádní bruslařské schopnosti. To ukázal Pyrochta v úvodních duelech za Kometu. „Užil jsem si je parádně, protože před takovou kulisou se hraje samo, dokáže mě to ještě víc vyhecovat,“ zmínil třebíčský rodák atmosféru v DRFG aréně, kam si na úvodní přípravná utkání našlo cestu vždy přes tři tisíce lidí.

„Tohle jsem snad ani ve své kariéře nezažil,“ žasl.

V obou duelech naskočil po boku Tomáše Bartejse, jenže je zatím předčasné tvrdit, že vedle něj zahájí i sezonu. „Máme pár hráčů zraněných, sestava určitě není narýsovaná. Zatím se testují varianty a uvidí se, jak si všechno sedne,“ podotkl Pyrochta.

Hokejista Filip Pyrochta ještě v dresu libereckých Bílých tygrů.
Kometa ulovila další novou posilu v zámoří. Obranu vyztuží talent Pyrochta

Nicméně se dá odhadnout, jak trenéři brněnského týmu sestaví obranné páry. V kádru Komety je nyní sedm zadáků, jestliže se nepočítají devatenáctiletí mladíci Dalimil Mikyska a Daniel Kowalczyk.

V minulé sezoně často nastupoval ofenzivní Ondřej Němec se spíš defenzivním Ivanem Barankou. Jan Štencel, jenž rád útočí, si zase rozumí s tvrďákem Michalem Gulašim. Pozici sedmého beka zastane patrně Tomáš Malec. Při této konstelaci pak na Pyrochtu vychází Bartejs, jenž dobře brání, ale umí podpořit i útok.

Pyrochta v sezoně 2017/2018 za Liberec
- Základní část - zápasy: 42. Body: 12. Góly: 3. Asistence: 9. Hodnocení +/-: -3. Střely: 91. Odehraný čas: 809:24 minut. Průměrný čas: 19:16 minut.
- Play-off - zápasy: 10. Body: 8. Góly: 0. Asistence: 8. Hodnocení +/-: +6. Střely: 15. Odehraný čas: 220:21 minut. Průměrný čas: 22:02 minut.

Trenéři kvůli vyváženosti mívají rádi, jestliže vedle sebe hrají jeden útočný zadák a druhý defenzivní. Ale tohle nemusí být nutně dogma. Vždyť třeba Němec si výborně rozumí i se Štencelem.

Aby naplno vynikl Pyrochtův ofenzivní potenciál, potřebuje mít vedle sebe někoho, kdo v případě nutnosti zvládne bránit za dva. „Podporovat útok je můj herní styl, do kterého jsem se vždy tlačil. Už v Liberci mi k tomu dal Filip Pešán zelenou,“ uvedl Pyrochta.

Již bývalý kouč Bílých Tygrů věděl, co dělá. Dopřál prostor Pyrochtovi, který ho v ročníku 2017/2018 náležitě využil. V play-off nasbíral osm bodů v desíti zápasech a v základní části ve 42 duelech vypálil 91 střel, šlo o páté nejvyšší číslo z libereckého týmu. To zvládl z pozice obránce.

Hokejista Filip Pyrochta ještě v dresu libereckých Bílých tygrů.
Od třinácti jsem byl bez rodičů, říká Pyrochta po přestupu do Komety

Minulou sezonu odehrál v zámoří. Prvně se snažil prosadit v AHL v týmu Milwaukee Admirals, posléze v nižší soutěži ECHL v dresu celku Atlanta Gladiators. „Užší kluziště v Americe je znát. Na všechno máte málo času a pořád někoho na zádech,“ řekl.

Kreativní činnost? Od beků nežádané. Tam mají za úkol pouze střílet puky o mantinel do útočného pásma a v něm se o ně rvát. „Tohle mi nevyhovovalo. V České republice na širším hřišti se mi hraje daleko líp. Je to o kombinaci se snahou přejít přes modrou s kotoučem na hokejce, aby se šlo do šance,“ vysvětlil Pyrochta.

Oceláři (v červeném) vs. Kometa Brno, první přípravné utkání.
OBRAZEM: Kometa v přípravě poprvé škobrtla. Na ledě Třince dostala pět gólů

Zpátky do extraligy se těšil a rovněž nedočkaví jsou i fanoušci Brna, ale třeba i expert Jakub Koreis. „Z letních posil Komety se mi nejvíc líbí Pyrochta. I když se neprosadil v NHL, je to nadaný bek, který podepsal na delší dobru, což je výborný příchod,“ podotkl bývalý hokejista brněnského celku.