Třiadvacetiletý brankářský talent nechyběl mezi hráči, které si sezval trenér Vůjtek do brněnské restaurace. „Pozvání mě potěšilo. Rád jsem viděl kluky i trenéra Vůjtka, s kterým jsem se naposledy potkal v mládí ve Vítkovicích, kde trénoval," vzpomněl si Mrázek na zkušenost s osmašedesátiletým stratégem.

Ostravský rodák je kandidát na budoucí oporu národního týmu a do české branky by se mohl prosadit už v nadcházející sezoně. „Nosit dres nároďáku je obrovská čest. Když budu mít výkonnost, rád přijedu. Pokud ne na mistrovství světa, tak Světový pohár v Torontu bude super zážitek. Snad se tam dostanu," povídal o reprezentač­ní výzvě.

Na začátku týdne si vysloužil vítkovický odchovanec poctu v zámoří. Jeho zákrok v šestém utkání prvního kola play off proti Tampě Bay 
Lightning byl dle expertů nejlepší za minulou sezonu NHL. „Je to srandovní ocenění. V sezoně brankáři předvedli hodně dobrých zákroků. Brian Boyle mi trefil hokejku. Byla to náhoda," prohlásil Mrázek skromně.

„Zákrok jsem si ještě nepouštěl, jen vím, že se o něm psalo. Raději bych ho však vyměnil za vítězství v šestém zápase," posteskl si Mrázek, protože Detroit nakonec soupeři podlehl a celou sérii prohrál 3:4 na zápasy.

Po nezdaru ve čtvrtfinále Východní konference zamířil na brzkou dovolenou. „Je to pro mě delší léto. Vypadli jsme brzo. Ale užívám si pauzu s rodinou, kamarády a přítelkyní. Hraje plážový volejbal, tak s ní o víkendu jezdím na turnaje. Přes týden trénuju," popsal svůj letní harmonogram.

Mrázek netrénuje sám. Společnost mu při letní dřině dělá brankář Patrik Bartošák, který chytá na farmě Los Angeles Kings, a Dominik Uher, forvard farmy Pittsburghu. „S klukama chodíme do posilovny, běháme a jezdíme na kole. S kondiční přípravou mi pomáhá můj trenér. Pořád stejně už sedm let. Nicméně začátkem příštího týdne už se chystám na led," sdělil.

Talentovaný brankář se na ledě potká s hráčem, který ho vyřadil z bojů o Stanleyův pohár. Rodák z Frýdku-Místku Ondřej Palát hraje za Tampu Bay a prověří schopnosti svého spoluhráče z vítkovických dorosteneckých výběrů.

Pak už Mrázek odletí do zámoří, kde ho od 18. září čeká přípravný kemp. „Na přípravě bude hodně záležet. Ale utkání v sezoně je dost a s Howiem (Jimmy Howard – pozn. red.) se prostřídáme," ujistil.

PETR MUSIL