Třeba znojemský brankář Patrik Nechvátal s brněnským protějškem Karlem Vejmelkou dostali trest za přikrytí puku mimo brankoviště. „Uvědomil jsem si to až po odpískání. Musím kotouč rozehrát, ne ho přikrýt. Teď to holt zvládneme jinak,“ pronesl po vítězství 3:1 Vejmelka.

Ještě v minulé sezoně by to neudělal jinak. V nadcházející budou riskovat rozehrávku nebo dostanou dvě minuty za přikrytí. „Bylo to automatické, ale musíme si zvyknout. Za normálních okolností to udělám tak jak teď,“ prohlásil.

Toto pravidlo není jediná novinka pro gólmany. Změnilo se i brankoviště, které má nyní rozměry po vzoru NHL, čili je menší. „V Americe jsem ho zažil, u nás je nějaká tolerance, ale víceméně je stejné,“ těšilo brněnského brankáře.

Brněnská Kometa zdolala Znojmo 3:1.
Kometa zdolala Orly. Hovadina, vadila trenérům vyloučení za neupravenou výstroj

Pokud maskovaní muži nečelí střele, puk mohou přikrývat pouze ve vymezeném modrém prostoru před brankou. „Jde o komplikaci. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat v sezoně,“ vyhlížel.

Hráči v poli si navíc musejí hlídat dresy, jejichž zastrčení se nově trestá. „Všechna tato pravidla jsou zbytečná a nic nepřinesou. Jedná se o další omezení. Na dresech jsou sice zezadu přezky, přesto občas do kalhot zalezou,“ komentoval nový způsob trestání dvaadvacetiletý třebíčský rodák.

Hráče Komety čeká hlídání dresů a dalších pravidel i ve čtvrtek v šest hodin večer, kdy doma vyzvou ve čtvrtém přípravném zápase Spartak Moskva.

LUCIE PINKOVÁ

Marek Čiliak.
Brněnští fanoušci jsou výborní. Budou v mém srdci navždy, děkoval dojatý Čiliak