Místo toho, aby nečekaný příděl branek hodili co nejrychleji za hlavu, si ho do soboty v hlavách ponesou. „Rozlosování je katastrofa. Týden stojíme, pak si zahrajeme dva zápasy a následně se zase čeká,“ kroutil hlavou brněnský kapitán Martin Zaťovič.

Minulý týden odehrálo Brno tři duely. Předtím ale mělo v programu v rozmezí sedmi dnů jen jeden souboj. „Co na to říct? Lepší je, pokud se hraje co nejvíc. Tři utkání v jednom týdnu jsou optimální,“ nabídl pohled Zaťovič.

Debatu o tom, že se v české extralize hraje málo duelů, rozvířil v poslední době v rozhovoru Jaromír Jágr. „Má pravdu. Rozhodně jsem pro to, aby se hrálo víc,“ přikyvoval Jágrův kamarád momentálně ve službách Komety, hrající útočník Tomáš Plekanec. „Ale je nějaký zádrhel, kvůli kterému se hrát víc nedá. Nevím jaký, nevidím do toho, takže nemůžu hodnotit, proč to tak je. Můžu ale říct, že všichni chtějí hrát častěji ve větším tempu,“ dodal kladenský rodák.

Rosice 28.09.2019 - domácí FC Zbrojovka Brno (Pavel Šustr) proti FC Hradec Králové
Šustr: Nepřijmu jinou pozici, aby musel někdo v klubu skončit

Opírá se o to, že větší kadence utkání prospěje i mladým hokejistům. „Jasně, pomůže jim to. A co je posune dál? Zápasy, nebo tréninky?“ tázal se Plekanec.

Na druhou stranu. Neuškodilo by jim to v tom, že přetíží tělo? „Jestliže já zvládnu dva duely za dva dny, tak proč by nemohli mladí,“ líčil sedmačtyřicetiletý Jágr, který o uplynulém víkendu odehrál dva zápasy a v obou nasbíral přes dvacet minut herního času. A na únavu si nestěžoval.

Na téma rozlosování se po duelu Komety se Zlínem rozpovídal i hráč Beranů Antonín Honejsek. „Jak víte, start sezony nám nevyšel,“ zmínil úvodních šest proher Zlína a pokračoval: „Je neskutečně frustrující prohrát o gól a na další zápas čekat třeba až pět dní.“

Podobně jako ostatní chce víc utkání. „Postrádáme větší tempo. Je lepší, když jdou zápasy promptně za sebou. Nikdo nemá rád, když se jeden den hraje a pět dní stojí,“ řekl Honejsek, jenž naskakoval i za Brno v letech 2014-2016.

Od prvního zápasu Komety v lize, jenž se odehrál 13. září, uplynulo už šestadvacet dní a mezitím Brňané nastoupili k osmi duelům. Což znamená, že hrají utkání každého tří a půl dne.

Zbrojovka Brno. Ilustrační foto.
Zbrojovku má do ligy dovést Machálek, v Líšni ho nahradí Valachovič

Pro srovnání. Odstartovala NHL a třeba Toronto Maple Leafs za pouhých šest dní nakupilo čtyři duely. Přetížení? Ne. Spokojenost? Ano. Utkání jdou rychle za sebou a hráči se dostanou do tempa.

Co se týče Brna. To může najít pozitivum aspoň v tom, že má čas dát se do pořádku. „Musíme být zase Kometa a ne tým, který si jde pouze zahrát,“ podotkl brněnský kouč Petr Fiala.

Rozvržení extraligových zápasů Komety v jednotlivých měsících v aktuální sezoně:
Září: 5 utkání
Říjen: 10 utkání
Listopad: 8 utkání
Prosinec: 9 utkání
Leden: 10 utkání
Únor: 7 utkání
Březen: 3 duely (start play-off)
Porovnání s NHL týmem Coloradem Avalanche rovněž v aktuálním ročníku:
Říjen: 12 utkání
Listopad: 14 utkání
Prosinec: 14 utkání
Leden: 9 utkání
Únor: 15 utkání
Březen: 16 utkání
Duben: 2 duely (start play-off)
*V extralize se hraje v základní části 52 duelů, v NHL 82.