Osm minut před koncem duelu v přesilovce pálí od modré čáry třinecký Jakub Klepiš. Čiliak vyráží na hokejku Erika Hrni a skokem s lapačkou nad hlavou jeho pokus chytá. Tak se dá popsat situace z pátečního duelu. „Otočil jsem se na něho a snažil jsem se, abych v tu chvíli měl co nejvíc pokrytý prostor jak dole, tak nahoře. Natlačil jsem se tam a strčil jsme prostě proti střele lapačku," popisuje Čiliak, co mu v tu chvíli blesklo v hlavě.

PROHLÉDNĚTE SI ČILIAKŮV ZÁKROK PROTI HRŇOVI
Zdroj: Youtube

„Z Hrňovy řeči těla bylo evidentní, že si byl gólem téměř jistý," píše Clinton v Hockey News.

Přesně v takových situacích se slovenský brankář vyžívá. „Mám rád takovéto přesuny. Myslím, že mi to i celkem vychází. Na tréninku mě baví, když cvičíme situace dva na jednoho, tři na jednoho. Snažím se číst hru," povídá jednička Komety.

Není to poprvé, co Čiliak udivuje extraligu. V minulé sezoně vyhrál v listopadu a březnu cenu Zlatá helma pro nejlepší akci měsíce. Na jeho rychlé lapačce tenkrát ztroskotali střelci Litvínova Martin Ručinský a Kamil Piroš. „Neřekl bych, že jsem specialista na Zlatou helmu, ale jsem zvědavý, jak to dopadne s tímto zákrokem," culí se.

PROHLÉDNĚTE SI ČLIAKŮV ZÁKROK PROTI PIROŠOVI
Zdroj: Youtube

Proti Pirošovi se zaskvěl Čiliak v semifinále play off. Semaforu proti Hrňovi si ale váží víc. „Z těch tří zákroků byl nejdůležitější. Vyhrávali jsme 2:1 a kdyby Třinec vyrovnal, mohlo to dopadnout jinak," říká hrdina zápasu.

Fantom Čiliak
Marek Čiliak ve Zlaté helmě:
- Vítěz listopadu 2014 – Jeho šňůra a švih lapačkou proti Martinu Ručinskému z Litvínova.
- Vítěz března 2015 – Litvínovský Kamil Piroš mu v play off před prázdnou brankou trefil lapačku.
- Říjen 2015? Třinecký Erik Hrňa pálil do prázdné. Střelu vykryl hbitým skokem a lapačkou.