Třiatřicetiletý Barinka přišel do Sparty před třemi roky z Vítkovic. V uplynulé sezoně sehrál mistr světa z roku 2010 v extralize 40 utkání včetně play-off a připsal si tři asistence.

Třiatřicetiletý Barinka, který si připsal i 34 startů v NHL za Chicago, odehrál v uplynulé sezoně v extralize čtyřicet utkání včetně play-off, v němž ve čtvrtfinále Spartu vyřadila právě Kometa 4:0 na zápasy. „Určitě je to výborný obránce, vysoký a s velkými zkušenostmi,“ popsal Pokorný účastníka olympiády v Soči.

MICHAL BARINKA
Post: obránce
Narozen: 6. prosince 1984 ve Vyškově (33 let)
Výška: 192 centimetrů, váha: 102 kilogramů
Draft do NHL: 59. místo, 2. kolo, klub Chicago v roce 2003
Největší úspěchy: mistr světa z roku 2010, bronz z mistrovství světa hráčů do 18 let v roce 2002, 3x vicemistr extraligy (2x Vítkovice, 1x Sparta), účastník olympijských her 2014 v Soči
Předchozí kluby: České Budějovice, Chicago (NHL), Norfolk (AHL), Binghamton (AHL), Vítkovice, Bern (Švýc.), Vítkovice, Jaroslavl (KHL), Fribourg (Švýc.), Vítkovice, Sparta Praha
Minulá sezona v extralize: 40 duelů – 0 gólů + 3 asistence


S pražským klubem se vyškovský rodák dohodl na ukončení smlouvy stejně jako zadák Martin Gernát. V minulé sezoně v extralize přihrál na tři góly. V Lize mistrů při cestě Pražanů do finále zaznamenal v deseti utkáních gól a přihrávku. „Po vzájemné dohodě došlo k ukončení mojí smlouvy, chci poděkovat fanouškům za podporu a Spartě za možnost hrát v klubu s takovou tradicí,“ loučil se se Spartou mistr světa z roku 2010.

Ilustrační foto.
Volejbalistky KP prověří svoji stabilitu, čeká je domácí Grand Prix


Kometa venku dvakrát zvítězila, doma ze tří utkání dvě prohrála a celkem získala v DRFG Areně tři body. „Ale nemyslím si, že je to nespokojenost s defenzivní hrou. Spíš chceme rozšířit a posílit kádr,“ uvedl Pokorný.


S trenérským štábem už proti Jihlavě pravděpodobně do sestavy zařadí Leoše Čermáka, který vyléčil zranění ruky. Nejen kapitánově regeneraci pomohla týdenní pauza od porážky 2:3 po nájezdech doma s Chomutovem. „Hráči měli dva dny odpočinku, máme napěchovaný program včetně zápasů Ligy mistrů,“ upozornil Pokorný.


Brňany po duelu s Jihlavou čeká doma v úterý bývalý Barinkův klub Sparta, v pátek Pardubice venku a v neděli opět v DRFG Areně Vítkovice. „Jihlava je hodně nepříjemný soupeř, který bude velmi dobře bruslit a bude důrazný. Chceme vyhrát, doma nám to zatím nejde, jak bychom si představovali. Chceme to zlomit a otočit,“ povídal bek Ondřej Němec pro klubový web.
Dojde i na první letošní souboj v extralize dvou historicky nejúspěšnějších klubů domácí soutěže, oba získaly dvanáct titulů. „Historie obou klubů je velká. Určitě je to zajímavý zápas, na druhou stranu jako každý jiný, za vítězství se berou tři body,“ dodal Pokorný.

Martin Nečas.
Nečas v Carolině udivuje šéfy, Hájka má Yzerman rád