Brněnská Kometa letos oslavuje šedesáté jubileum od svého vzniku. Oslavy začaly už v sobotu autogramiádou hráčů A týmu. „Oslavy jsou rozdělené na tři části. Fanouškům klubu představíme jeho minulost, současnost i budoucnost," vysvětluje šéf komeťáckého fanklubu Pavel Jeřábek.

Právě středa je Dnem Komety, který představí hlavně minulost. „Budeme vzpomínat na historii a legendy klubu. K tomu slouží i výstava, která ve středu v poledne začne na hradě Špilberk," dodal Jeřábek.

Zájemci můžou přijít na náměstí Svobody, kde v deset hodin dopoledne odstartuje slavností pochod i se šálou. Jelikož ta váží přes dvacet kilo, nést ji budou členové fanklubu, mládežníci z klubu i dobrovolníci. „Nést tak dlouhou šálu je náročné. Musí být napnutá a nemůžeme ji táhnout po zemi. Obzvlášť pozorní musíme být v zatáčkách a v užších uličkách," upozorňuje Jeřábek.

Jestli se průvod podaří, závisí i na počasí. Jelikož se šála dá prát, voda jí nevadí. „Ale kdyby nám zapadla po cestě sněhem, asi bychom ji neunesli," směje se Jeřábek.

Šedesát metrů dlouhá šála v tradiční kombinaci modré a bílé barvy se znaky Komety je zapsaná v České knize rekordů.

Šála v tradiční kombinaci modré a bílé barvy se znaky Komety je zapsaná v České knize rekordů. „Je dlouhá jako celé kluziště," říká Jeřábek.

Tento čtyřiačtyřicetiletý Brňan je už třetím rokem šéfem klubu fanoušků, který má aktuálně zhruba padesát členů. Hokej hraje, ze zdravotních důvodů se mu ale nevěnuje profesionálně. „Všechny stadiony znám z ledu i hlediště," poznamenává.

Rekord přitom nedrží jen šála. Klub vlastní i dres, který váží téměř třicet kilogramů. Oba rekordní kousky pro klub ušila stejná společnost už před několika lety. „Že poneseme šedesátimetrovou šálu zrovna na šedesáté výročí, je jenom náhoda," přiznává Jeřábek.

IVANA PARÍZKOVÁ