S bodovou produkcí samo sebou rostlo sebevědomí. O tom svědčí třeba troufalý pokus, kdy si za bránou nabral puk na čepel a zpoza ní se kotouč snažil zasunout pod břevno nic netušícímu gólmanovi. „Ani nevím, jak mě to napadlo. Prostě se mi to zrodilo v hlavě, tak jsem to zkusil,“ glosoval Holík hokejovou parádu, která nevyšla.

Podobnými a možná ještě vychytralejšími kousky se prezentoval na trénincích. O čemž dodává svědectví zadák brněnského celku a Holíkův spoluhráč Michal Gulaši. „Už jsem si kolikrát myslel, že jasně vystřelí, ale on ještě vymyslel nahrávku,“ sdělil dvaatřicetiletý bek.

Hokejista Petr Holík.
Obavy z menší postavy? Opomíjený Holík se konečně dočkal reprezentační pozvánky

Podle vyhlášeného tvrďáka jsou hráči jako Holík nejhorší na bránění. „Holas je hrozně šikovný na puku, bruslařsky je na tom rovněž parádně a díky tomu dokáže promptně měnit směry. Strašně těžko se trefuje. Člověk s ním musí držet pohyb, nemůže na něho hafnout a jít mu do těla, jelikož se mu ve vteřině prosmýkne a je pryč,“ podělil se Gulaši o zážitky při bránění Holíka.

Ten svoje tělesné proporce přetavil ve výhodu. Holík totiž měří pouze 172 centimetrů a váží 73 kilogramů. Pomáhá mu hlavně hbitost, díky které se zdárně vyhýbá soupeřovým zadákům. A taky ruce, jež elegantně a do puntíku plní jeho myšlenky.

Petr Holík
Holík jako Özil. Diriguje přesilové hry Komety

V ročníku 2018/2019 tak vyplodil 55 bodů v základní části extraligy za 17 gólů a 38 asistencí. Dalších 9 bodů přidal v play-off za přesný zásah a osm nahrávek. Jenže k čemu životní sezona, co se týče produkce, když je z toho jen semifinále. „Vypadnutí bolelo. V podstatě vždy to bylo o jen gól. Až na pátý zápas v Liberci. Šlo o vyrovnanou sérii a divákům se líbila,“ vrátil se Holík ke konci Komety ve vyřazovací části na čepelích Bílých Tygrů, kterým nestačila 2:4 na utkání.

V celém ročníku patřil Holík k nejlepším hráčům extraligy a zařadil se mezi stěžejní opory brněnského týmu. Věděli a viděli to všichni. Pozvánka do reprezentace ale nepřicházela. Dorazila až na Švédské hokejové hry. Tak se Holík v únoru vydal do Stockholmu se vší radostí předvést kouzla. A ukázal se v parádním světle. Ve třech zápasech si připsal dva body.

Jenže když Kometě skončila sezona, na adresu Křídlovická 34 dorazily jen dvě obálky s povolávacím rozkazem. Pro Jana Štencela a Martina Zaťoviče. Pro mnohé šlo o velké neporozumění a ptali se, proč nepřišlo embargo i pro Holíka. Jestliže hlavní trenér národního výběru Miloš Říha zkouší v přípravném období před šampionátem kvantum hráčů, mohl dát šanci i zlínskému rodákovi.

27. kolo FNL mezi domácí FC Zbrojovkou Brno (červená) a FC Hradcem Králové (černá)
Bitva o baráž: Zbrojovka zvládla utkání jara

Říha přiznal, že na rozšířeném seznamu s asi padesáti jmény pro český výběr Holík figuroval. Jenže se na něj nedostalo. „Má na to, aby hrál na vyšší úrovni, ale chybí tomu něco navíc. Vzali jsme ho na Švédské hry, kde odehrál dobré zápasy, ale když nám měl předvést své top pro národní tým, neukázal ho,“ vysvětloval Říha opomenutí sedmadvacetiletého Holíka ve výčtu hráčů se šancí na světový šampionát.