Další zadák, tentokrát z dob, kdy brněnský klub pravidelně vyhrával československé tituly, Jaromír Meixner se Zábranským souhlasí. „Teoreticky to nejsilnější mužstvo je. Ale všechno ukáže až ostrá soutěž," upozornila klubová legenda.

Ani televizní expert David Pospíšil si den před startem nové sezony netroufne na kategorický soud. „V přípravě jsem Kometu neviděl. Zábranský ji vidí denně, svůj tým dobře zná. Určitě ví, co říká," podotkl čtyřiačtyřicetiletý komentátor.

Podle klubového šéfa už Kometa po pěti letech v nejvyšší soutěži nepatří mezi její nováčky, ale zařadila se po bok tradičních klubů. „Osobně jsem Kometu vždy vnímal jako velkoklub. Tím zůstane pořád. I když bude hrát třerba krajský přebor," sdělil 
Pospíšil.

Po vicemistrovské sezoně 2011/2012 načala Kometa další ročník slibně. Následovala ale vánoční krize, z které se tým už nevyhrabal a skončil v play out. „Nemyslím, že letos hrozí nějaké uspokojení z úspěšného play off. Tým se zčásti obměnil a uplynulý ročník na něj nebude mít žádný vliv. Ani negativní, ani pozitivní," zamyslel se Meixner.

Klubu jeho srdce pomůže v sezoně i široký kádr, který má k dispozici. „Všechny řady mají komplexně pokryté. Nevidím žádné místo, kde v sezoně může Kometu vyloženě tlačit bota," pochválil dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa své následovníky.

Možné slabé místo nenašel ani Pospíšil. „Jediné, co Kometě chybí, je větší stadion. Slyšel jsem, že má přistavět několik set míst. Jenže potřebuje halu tak dvojnásobnou," připomněl bývalý útočník výbornou. Kapacita brněnského stadionu se zvedne z 7200 míst o zhruba 500 sedaček.

Silný tým si jako prvotní cíl uložil postup do play off. V něm chce zaútočit na vysněný dvanáctý titul, první od roku 1966. Tehdy k němu pomohl i Meixner. „Na řeči o titulu je ještě brzy, soutěž je hrozně vyrovnaná. Před minulou sezonou taky nikdo netipoval Kometu na finalistu. Ale samozřejmě pohár Brnu moc přeju. Můžu pak zavolat svému kamarádu Jardovi Holíkovi a říct mu: Dohnali jsme vás, burani," zasmál se Meixner.

Právě Holíkova Jihlava představuje s dvanácti tituly nejúspěšnější český klub.

DAVID NEKVINDA