V uplynulé sezoně se totiž vyskytla taková anomálie. A to, že základní části kralovali hráči s držením hole napravo. „V dlouhodobé části mělo jen šest hráčů víc jak bod na zápas. Pět z toho jsou praváci. Navíc čtyři nejproduktivnější obránci jsou rovněž praváci,“ všiml si hokejový expert Jakub Koreis.

Hráči, kteří měli víc jak bod na zápas, byli: Milan Gulaš, Martin Růžička, Peter Mueller, Marek Kvapil, Jan Kovář a Petr Holík. Přičemž jediným levákem ve zmíněné šestici je jen posledně jmenovaný.

Petr Čoupek (vlevo) přebírá trofej.
Doufám, že nějaký rok ještě vydržím, povídá Čoupek

Jedním z faktorů, díky kterému kralují praváci, jsou přesilovky. „Je pravda, že praváci mají výhodu hlavně v početní výhodě. Z místa, ze kterého neustále střílí góly Ovečkin. Asi to je z toho důvodu, že se hraje hodně po levé ruce z pohledu brankáře, pak se to rychle otočí na druhou stranu, kde je víc prostoru,“ nabídl pohled již bývalý hráč Komety Zbyněk Michálek.

AMERICKÝ PISTOLNÍK

Právě „Ovečkinův post“ je v současném hokeji klíčová pozice. Každý klub chce mít praváka zabijáka. Po odchodu Martina Nečase a Hynka Zohorny takového hledala i Kometa. A našla. Šéf brněnského celku Libor Zábranský trefil jackpot v podobě podpisu amerického snajpra Muellera.

Anomálie praváků v minulém ročníku extraligy:
Top 5 bodování základní části extraligy 2018/2019 útočníci:
• 1. Milan Gulaš (Plzeň)*
51 zápasů – 62 bodů (30+32)
• 2. Marek Kvapil (Liberec)*
47 zápasů – 57 bodů (25+32)
• 3. Petr Holík (Kometa)
52 zápasů – 55 bodů (17+38)
• 4. Peter Mueller (Kometa)*
43 zápasů – 45 bodů (24+21)
• 5. Martin Růžička (Třinec)*
42 zápasů – 44 bodů (19+25)

Top 5 bodování základní části extraligy 2018/2019 obránci:
• 1. Petr Zámorský (Hradec)*
50 zápasů – 38 bodů (10+28)
• 2. Filip Pavlík (Hradec)*
50 zápasů – 29 bodů (10+19)
• 3. Ondřej Němec (Kometa)*
48 zápasů – 29 bodů (4+25)
• 4. Jeremie Blain (Sparta)*
51 zápasů – 27 bodů (12+15)
• 5. Ralf Freibergs (Zlín)
52 zápasů – 24 bodů (5+19)
* Hráči označení hvězdičkou jsou praváci.
** V závorce za body jsou uvedeny góly+asistence.

Přitom sehnat praváka se střeleckým instinktem na trhu za rozumných konstelací je kumšt. Brno nicméně získalo ještě Jakuba Orsavu z Mladé Boleslavi. Osmadvacetiletý útočník se v Kometě etabloval zdárně. Ve čtyřiadvaceti utkáních nasázel až jedenáct branek.

Kromě Muellera a Orsavy v Brně led brouzdá s držením hole vpravo ještě Alexandre Mallet. Kanadský útočník ale v minulém ročníku zrovna nezářil. Proto není divu, že se Zábranský poohlédl po dalších pravácích. Úspěšně. Před novou sezonou se mu podařilo přivést Lukáše Kucseru a Jakuba Lva z Vítkovic.

Z hostování v Pardubicích se navíc vrátil Luboš Horký. Jedenadvacetiletý útočník se ve městě perníku rozehrál k dobrým výkonům. Vždyť ve východočeské anabázi stihl odehrát devětatřicet zápasů, ve kterých si připsal jedenadvacet bodů.

Nedostatek praváků má ale Kometa v obranných řadách. Jediným takovým je Ondřej Němec. Proto lze očekávat, že se Zábranský ještě poohlédne na trhu. „Vím, že praváci obránci byli vždy nedostatkové zboží. Z jednoho prostého důvodu. Prostě nejsou. Proto jsou tak vzácní,“ líčil Michálek.

V kariéře zažil, že jako bek pravák měl mnohdy výhody. „Pamatuji si trenéra, který lpěl na vyrovnané sestavě a apeloval na to, že v obranné dvojici musí být levák a pravák, aby měli hokejku k mantinelu a rychle tak posouvali puky,“ poznamenal Michálek.

Jenže ideální konstelace se povede jen málokdy. Trenéři jsou rádi, když mají alespoň dva obránce s držením hole vpravo. Pak nastává situace, že vedle sebe naskakují dva leváci s tím, že jeden to nemá ideální. V Brně tak třeba Jan Štencel jakožto levák nastupuje vpravo. „Na to se nejde nijak speciálně připravit. Základ je nepustit soupeře přes sebe,“ pravil Štencel.

Brněnský záložník Ladislav Krejčí
Potvrzeno. Záložník Krejčí odchází z Brna do pražské Sparty