Desátá Kometa, která má nyní osmibodový náskok na jedenácté místo zaručující boj o udržení, vyjede na led proti třetímu mužstvu tabulky v šest hodin večer.

Brňané opět použijí systém vypilovaný v reprezentační přestávce. „Ve středním pásmu je všech pět hráčů co nejvíc u sebe a nesmějí roztahovat postavení. Když se dostaneme pod tlak, snažíme se zazdít čtverec před brankou, protože odtud padá nejvíc gólů," pokračuje vítěz Stanleyova poháru z roku 2011.

Kaberle je v extraligových statistikách druhý nejlepší muž v počtu zblokovaných střel, když jich zaznamenal 78. V obětavosti je pak už znát i přítomnost beka Jana Hanzlíka, jenž se vrátil ve středu do hry po skoro dvou měsících.
O střídání obránců se stará asistent trenéra Martin Pešout, jenž se snaží o rychlejší točení obranných dvojic. Například při porážce Brňanů 1:4 ve Zlíně na konci ledna strávil Kaberle na ledě přes 28 minut. Proti Hradci Králové si připsal o deset minut méně.

Čas na ledě se rozprostřel mezi víc obránců. „Má to jednoduchý důvod. V programu máme nyní čtyři zápasy obden. Hra obrany je klíčová," uvědomuje si Pešout. „Chtěli jsme se dostat víc do tempa rychlejšími střídáními. Je jedno, jestli hraje člověk patnáct nebo třicet minut. Práci musí odvést stejnou," povídá Kaberle.

Zlepšená defenzivní činnost je výrazně podpořená i brněnskou brankářskou jedničkou Markem Čiliakem, jenž ve středu vychytal druhou nulu v sezoně. V reprezentační přestávce vynechal střetnutí O pohár hejtmana Jihomoravského kraje se Znojmem. Pouze trénoval, už pod vedením Jaroslava Odehnala, jenž nahradil trenéra brankářů Dušana Strharského. „Byl to nějaký impuls. Ale nemyslím si, že dřívější výkony byly ovlivněné trenérem brankářů," odmítá Čiliak.

Slovenský brankář v pátek čelí třetímu nejlepšímu útoku soutěže. Plzeň vstřelila 141 branek, přičemž ve středu rozdrtila doma Vítkovice 9:3. „Doufáme, že se už vystříleli," usmívá se Kaberle.

Do Brna se vrátí jako soupeř i útočník Tomáš Svoboda, který hostuje v Plzni do konce sezony. Svoboda nastřílel Vítkovicím hattrick a na rozdíl od lednového duelu pod širým nebem za Lužánkami, kdy Kometa zvítězila 5:2, už může proti brněnskému mužstvu nastoupit. „Po zápase s Vítkovicemi a utkání s Kometou budu pravděpodobně bez peněz," culí se osmadvacetiletý forvard. „Určitě něco vypíšu, do Brna se moc těším. Bude to těžký zápas, ale doufám, že vyhrajeme, protože vyhrát chci," dodává v prohlášení pro plzeňský web. „Tomáše jsem trénoval už na Slavii dva roky v mladším dorostu. Přeju mu každý gól, který nevstřelí proti Kometě," směje se Pešout. V duelu nevyužije beka Petra Kuboše, který utrpěl proti Znojmu otřes mozku.

Brněnské nuly1. prosince 2015, 24. kolo:
Kometa – Mladá Boleslav 3:0
Vychytaná nula: Martin Falter
13. prosince 2015, 28. kolo:
Vítkovice – Kometa 0:1
Vychytaná nula: Karel Vejmelka
26. prosince 2015, 30. kolo:
Litvínov – Kometa 0:1
Vychytaná nula: Marek Čiliak
17. února 2016, 45. kolo:
Kometa – Hradec Králové 3:0
Vychytaná nula: Čiliak