Kdo čekal, že brněnský celek bude pro vítěze základní části snadným soustem, ten si po prvních dvou duelech musí pořádně drbat hlavu.

V sobotu Kometa zaskočila Spartu na jejím ledě vítězstvím 4:3 a i v neděli to bylo drama do posledních sekund. „Kdyby nám před začátkem série někdo řekl, že po prvních dvou zápasech to bude 1:1, tak bychom to brali. Ale vzhledem k tomu, jak se všechno vyvíjelo, jsme možná i trochu zklamaní,“ svěřil se po nedělní prohře 2:3 po nájezdech útočník Jakub Koreis.

Skoro tři a půl hodiny dlouhou hokejovou show uzavřel sparťanský gólman Tomáš Pöpperle, který ve třetí sérii nájezdů vychytal Jaroslava Svobodu. Favorizovaná Sparta si hlasitě oddechla – Kometa totiž vůbec není snadný oříšek k rozlousknutí.

„Kdybychom jeli do Brna za stavu 0:2, tak by to bylo už hodně těžké. Je cítit, že soupeř je ve velké euforii. Jsme strašně rádi, že se nám dnes povedlo vyhrát,“ oddechl si po nedělní bitvě domácí kanonýr Petr Ton.

Nedělní mač sice nabídl i hlušší místa, především však byl k vidění nefalšovaný hokej play-off. Řada osobních soubojů ústila ve fauly, Alex Foster a Leoš Čermák předvedli bezmála jedenácti tisícům diváků i drsnou pěstní výměnu názorů.

O tom, jak vyřazovací zápasy bolí, se na vlastní kůži přesvědčil i brněnský forvard Miroslav Holec. Už v první třetině ho u zadního mantinelu sestřelil sparťanský tvrďák David Kočí a Holec skončil s vykloubeným ramenem.

„Takoví hráči jako Kočí jsou na ledě jen kvůli tomu, aby někoho zranili,“ čílil se pak Holec, který zbytek zápasu sledoval jen z tribuny a letošní sezona pro něj pravděpodobně skončila.

Útočník Komety má na Kočího vůbec smůlu – právě po střetu s ním utrpěl v základní části zlomeninu žebra. Obránce pražského celku ale po utkání odmítl, že by do soubojů chodil s úmyslem soupeře zranit.

„Normálně jsem dohrávala hráče, tak jak jsem zvyklý. Došlo k nešťastnému zranění, mrzí mě to, ale takový je prostě hokej,“ povídal Kočí.

Zvýšená tvrdost na obou stranách bude toto ostře sledované čtvrtfinále podle všeho provázet až do konce. I trenéři obou týmů na to své hráče připravují. Hlavní je udržet nervy na uzdě a s důrazem to zbytečně nepřehánět.

„Je to play-off, nikdo to nechce dát zadarmo. Ale uznávám, že těch vyloučení dnes bylo moc,“ řekl po nedělním duelu brněnský kouč Zdeněk Venera. „Já doufám, že se bude hrát hokej a nesklouzne to k žádným zákeřnostem,“ dodal asistent sparťanského trenéra Patrik Martinec.

Na hráče nyní čeká dvoudenní volno, série pokračuje ve středu a ve čtvrtek v Brně. Sparťané se musí připravit na modrobílé peklo – fanoušci Komety ostatně už v Praze ukázali, že jsou pořádně slyšet. A to byli o víkendu v rozlehlé holešovické aréně v menšině.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Pacovský (I. Rachůnek, Jan Hanzlík), 28. Bližňák (Ton, Tenkrát), rozhodující sam. nájezd Ton - 3. Kováčik (Petrovický), 31. T. Svoboda (Jakub Svoboda, Žižka). Rozhodčí: Hodek, Minář - Bláha, Kostka. Vyloučení: 10:13, navíc Foster - Jaroslav Svoboda, L. Čermák všichni 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 10.781. Stav série: 1:1.