Už zase hrají zápasy. Hokejisté brněnské Komety tradičně zahajují závěrečnou přípravu na sezonu přátelským zápasem v Třebíči. S tamní Horáckou Slavií totiž Brno úzce spolupracuje, což dávají modrobílí fanoušci najevo pokřikem: „Vaši hráči, naše love." Na konci duelu se však radují domácí. Prvoligový klub poráží extraligového vicemistra 2:1.

K přátelským slovním půtkám je prostor i na ledě. „Kluci se do mě občas trochu opřeli, trochu jsme si zanadávali. Hlavně asi s Honzou Káňou a Michalem Kempným," směje se po zápase třebíčský útočník Jan Wasserbauer. Ještě na jaře přitom patřil brněnskému klubu.

Fanoušků dorazí na zápas přes dva tisíce. Zhruba polovina z nich je oděna v modrobílých barvách Komety. Při představování hráčů neslyší jména některých zkušených borců, chybí třeba ostrostřelec Petr Ton. Přes to se tribuny dobře baví. „Na přátelském utkání jsem něco takového ještě nezažil," přiznává jedna z letních posil, slovenský obránce Peter König,

V závěru utkání zahalí třebíčský stadion dým ze sektoru pro hosty. Brněnští fanoušci vítají novou sezonu pyrotechnikou. „Smrad z toho sice je, ale pro kluky je to první výjezd sezony, ať si ho užijí," mávne rukou další nový muž v brněnském dresu útočník David Ostřížek. „Ani jsem si toho nevšiml. Mlha je tady stejně v létě pořád," dodává Wasserbauer.

V zápase je patrné, že sezona teprve začíná. Žádné oslnivé kombinace diváci nesledují. Až v závěru první třetiny na modré napřahuje König a v přesilovce prostřeluje Dusíka v domácí brance. „Je paráda se v novém týmu uvést brankou. Takhle si to ode mě asi trenéři představují," těší ofenzivního beka.

Na začátku druhé dvacetiminutovky ale Třebíč rychle otáčí. Druhý gól domácích dává Filip Beneš. Ještě loni hráč juniorky Komety. „Tam jsem udělal chybu a z ní padla vlastně rozhodující branka. Klukům se za to omlouvám," lituje Ostřížek.

Po zbytek zápasu Kometa buší na třebíčskou obranu. Nedaří se jí ale proměňovat ani vyložené šance. „Navíc skvěle zachytal Dusík," upozorňuje Ostřížek.

V poslední sekundě napálí Kempný břevno a domácí můžou slavit. „Zas taková sláva to není. Porazit vicemistra je fajn, ale jsme už déle na ledě a máme za sebou přípravné utkání s Olomoucí," uvědomuje si Wasserbauer.

Už ve čtvrtek pokračuje Brno v přípravných utkáních na ledě Vítkovic.

Třebíč – Kometa Brno 2:1

Třetiny: 0:1, 2:0, 0:0.

Branky a nahrávky: 21. Čuřík (Křivohlávek), 25. Beneš (Čejka, Přibyl) – 20. König (Dujsík, Hruška).

Sestava Komety: Falter – Vágner, Kempný, König, Dujsík, Dlapa, Malec – Dočekal, Holec, J. Svoboda – Káňa, Ostřížek, Hruška – Vondráček, Koreis, Burian – Mrázek, Raška, Kusko.

DAVID NEKVINDA