Mladý Slovák nedochytal se Spartou poslední dva zápasy. „Jasno mám. Uvidíte v den zápasu," prohlásil po středečním tréninku brněnský kouč Vladimír Kýhos.

Jde o jediný otazník brněnské sestavy. A vůbec celého úvodního zápasu. Zlín pošle do branky hrdinu z bitev proti Třinci Libora Kašíka. Oba celky pak postrádají po jednom obránci. Kometě chybí zraněný Jan Hanzlík, na druhé straně je na marodce zkušený Radim Tesařík. „Snad ještě naskočí, je to na něm. Jinak jsme všichni zdraví," těšilo útočníka ševců Zdeňka Okála.

Letošní finále proti sobě postaví dva neúspěšné zájemce o zlato ze dvou předchozích sezon. Zlín loni nestačil na Plzeň, Kometa před dvěma lety sekundovala u pardubického titulu. "Je jedno, na koho ve finále narazíme. Uděláme maximum pro to, abychom vyhráli a získali po deset letech opět titul," řekl před moravským derby zlínský kouč Rostislav Vlach.

Co je deset roků beranů proti osmačtyřicetiletému brněnskému čekání. „Je to velký extrém. Před dvěma lety se nám to nepovedlo. Ale taková šance může přijít klidně jen jednou za život," bojovně vyzýval ke zmobilizování sil brněnský obránce Jozef Kováčik.

Kometa odcestuje do Zlína netradičně až dopoledne v den zápasu. Po příjezdu čeká na hráče rozbruslení a před utkáním odpočinek v hotelu. To však nemá ohrozit brněnskou sílu na ledě soupeřů. „Kometa hraje v play off líp venku. Hodně záleží na naší defenzivě. Nesmíme zbytečně chybovat. To si opakujeme stále. V semifinále rozhodla naše větší bojovnost o vítězství nad Třincem. Stejně na tom bylo Brno v sérii se Spartou," tvrdil Vlach.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Kvůli vypětí v předchozích zápasech se brněnský kouč ještě nenaladil na sváteční finálovou notu. „Ještě jsem odpočíval. Počítám, že mě to nakopne ráno před zápasem," usmál se Kýhos.

Už ve čtvrtek dvacet minut po šesté hodině večer to vypukne. Zlín má odehraný o jeden zápas míň a užil si od dva dny volna navíc. To ale nemá hrát žádnou roli. „Hráči mají dobrou fyzickou kondici. Už dvě série hrajeme ve sledu dva zápasy, dva dny volna. Tělo si už na takovýto rytmus zvyklo," doplnil brněnský stratég.