Dlouho na ledě chyběl. Plzeňský kapitán a majitel klubu Martin Straka i ve svých 41 letech stále dokazuje svoje kvality a um. Naposledy se ale v extralize objevil 1. listopadu a potom až ve čtvrtek. „Na zápasy jsem se hodně těšil, přeci jenom jsem nehrál dlouho," uvedl matador s bohatými zkušenostmi z NHL po sváteční výhře 5:3 nad Karlovými Vary. Návrat na kluziště po operaci kolene si načasoval ideálně pro jihomoravského fanouška. V sobotu se představí v Brně proti Kometě.

Víc než touha zahrát si proti brněnskému celku Straku nalákala reprezentační přestávka. „Všichni měli pauzu deset dní, takže taky vypadli ze zápasového rytmu, a pro mě to byl nejideálnější čas na návrat," podotkl dlouholetý parťák Jaromíra Jágra.

Strakově týmu se letos na Kometu daří. V obou vzájemných duelech vyhrála 4:1 poté, co se jako první ujala vedení Kometa. „Ani teď nás nečeká nic lehkého. Když se uzdravil Straka, jejich síla ještě vzroste. Zase bude předvádět svůj nátlakový hokej," charakterizoval hru Západočechů brněnský obránce Michal Kempný.

Uhlídají vedení

Klíčové pro sobotní úspěch Komety bude nepustit Plzeň do výraznějšího vedení. „V závěru nás soupeř do ničeho nepustil a zápas kontroloval," hlásil shodně po obou porážkách brněnský asistent trenéra Karel Beran.

Duely mezi oběma celky mívají tradičně výborný náboj, tentokrát je bitva okořeněná soubojem o třetí místo v tabulce. Po sváteční výhře 4:1 Brňanů ve Zlíně si Plzeň stále drží jednobodový odstup. Jenže úspěšné štěpánské derby do brněnské kabiny přivábilo pohodu. „Po zisku tří bodů jsme maximálně spokojení. Hráli jsme velice dobře, na stadionu byla spousta lidí a skvělá atmosféra," vracel se k poslednímu duelu Kempný.

Předposlední duel roku 2013 odehraje kompletní extraligový peloton netradičně v sobotu. Kometa v pět hodin odpoledne. Poslední letošní utkání proti Hradci Králové ji čeká hned v pondělí. Také neobvykle. „S tím se musíme srovnat, ale není to pro nás nějaký velký problém. Ve Zlíně jsme pro změnu hráli už v půl čtvrté odpoledne a sedlo nám to," povídá brněnský bek, jehož tým čeká i po Novém roce zápasový blok v rychlém sledu.