Kometa prohrála první finále s Třincem 1:5, poté se ale rozjela za obhajobou. V play-off Čermák ani jednou v kabině nezvedl hlas. „Když se nedaří, je lepší se uklidnit, není na místě stresovat. Snažili jsme se povzbudit. Neměli jsme žádný propadák až na první zápas finále, kdy nám to tam napadalo. Pak jsme se hned nastartovali,“ řekl Čermák.

Týmu dodal potřebný klid. Stejně jako kouč Libor Zábranský. „Nikdy na nás nepřenášel tlak. Vyhověl nám, když jsme cítili něco, co potřebujeme. Říká, že nás bere jako rodinu a já s tím souhlasím. Je tu symbióza, věří týmu a my svému šéfovi,“ těšilo statného brněnského centra.

Čermák má přirozený respekt, hráči o něm mluví v superlativech. Kabinu si umí srovnat. "Pracovali jsme na tom, aby všichni hráči hráli jeden za druhého. Nikdo nepolevil. To jsme si prostě hlídali. Hvězdy, které nehrají pro tým, nic nevyhrají. Každý pracoval pro mančaft, od prvního do posledního hráče. V play-off se nehraje na individuální výkony, ale na to, aby se zvítězilo. Za ty roky se nám to dařilo v kabině uhlídat," povídal Čermák.

S Kometou získal pět extraligových medailí, z toho dva tituly. Co šestá? „Nemám jasno. Žiju přítomností. Věk mám, ne malý. Ale nebudu předbíhat,“ dodal Čermák.

Na snímku Jakub Krejčík.
Tři mistři zabojují o MS. Krejčík, debutant Zohorna i nemocný Nečas