Předloňskou sérii si Ton moc dobře pamatuje. "Ale máme nový tým, nechci to moc řešit. Pochopitelně to Kometě chceme vrátit, ale nesmíme mít krvavé oči a přehnané emoce. Víme, co nás čeká. Budou rozhodovat drobnosti. Kdo dokáže ve vypjatých situacích udržet nervy na uzdě," řekl Ton novinářům po dnešním tréninku.
Nejlepší střelec extraligy a nejproduktivnější hráč dlouhodobé části soutěže odstoupil ze zdravotních důvodů z posledního čtvrtfinálového duelu proti Vítkovicím. Momentálně už je ale po nemoci fit. "Je to v naprostém pořádku. Dva nebo tři dny jsem si poležel a od neděle už trénuju. Byla to běžná viróza," uvedl Ton, který byl s pěti góly nejlepším střelcem Sparty v prvním kole play off.

Teď už se těší, až zase vypukne další vyřazovací část. "Jsme rádi, že jsme zvládli těžkou sérii s Vítkovicemi. Nyní nás čeká další boj, musíme se soustředit a být co nejlépe připravení," řekl Ton.

Vedle výhry 4:1 na zápasy ve čtvrtfinále jej potěšil i způsob, jakým Sparta vyhrála. "Sebevědomí nám dodaly výsledky ve vyrovnaných zápasech. V základní části se nám vyrovnaná utkání moc nedařila, ale v play off to bylo jiné," poukázal na dvě výhry v prodloužení respektive po samostatných nájezdech.

Sparta je jediným zástupcem Čech v semifinále, další tři týmy jsou z Moravy. Stejně jako například brankáře Tomáše Pöpperleho jej ale tento fakt moc nezajímá. "Zaregistroval jsem to, ale pro nás to není důležité. My kopeme a bojujeme za Spartu, chceme postoupit do finále," řekl Ton jasně.

Pokud chtějí Pražané uspět, musejí se vyrovnat i s bouřlivou atmosférou v brněnské Kajot areně. To prý nebude problém. "My jsme na to zvyklí, každý rok to tak je. Atmosféra tam je pro nás nenávistná, ale to nás překvapit nemůže," uvedl Ton, který věří, že hodně fanoušků zavítá i do Tipsport areny.

"Co si budeme povídat, v naší hale taková atmosféra asi nebude, i když máme vynikající fanoušky. Ta aréna je ale jinak koncipovaná, akustika tu není taková. Potřebovali bychom, aby chodilo třináct nebo čtrnáct tisíc fanoušků, pak by to bylo něco úplně jiného," uvedl odchovanec kladenského hokeje, který ve Spartě působí již od roku 2003 a získal s klubem i dva mistrovské tituly.