„Bojuju proti všem. Proti Kometě, kocourům a kocourům v černých dresech,“ šil po zápase na všechny strany.

Sudí jej rozlítili desetiminutovým trestem za nesportovní chování. „Jsou ostuda série,“ zuřil. Dudu v inkriminovaný okamžik srazil brněnský zadák Radim Bičánek na zem, plzeňský útočník se pak plazil pod klubkem hráčů, rozvazoval domácímu kapitánovi tkaničky u bruslí a nakonec si vyměňoval pokřiky s Trvajem.

Co se stalo před vaším trestem?
Nic. Mám zákaz jezdit k Trvajovi. Asi je pan božský. Vychytá dvě nuly a najednou si myslí, že kolem něj budeme našlapovat po špičkách.

Jak vám trest vysvětlil sudí?
Prý jsem provokoval. Tak se ptám, podle jakého paragrafu? Jmenoval nějaký, ale nechci se k tomu vyjadřovat. Ale tohle je ostuda celé série. Někteří lidé by se měli zamyslet.

V duelu jste si se soupeři často ostře vyměňovali názory. Nebouchnou vám saze a nepůjdete se rvát?
Jednou to přijde. Teď musí člověk nervy udržet na uzdě. Ale připadá mi, že rozhodčí mají celé play off zakázané vylučovat za fauly na Dudu. Nejsem nějaký svatoušek, ale zákroků bych našel spoustu. Pokud chtějí vylučovat mě za to, co dělám, ať mají stejný metr na ostatní hráče.

V Brně si vyslechnete i spoustu nadávek z hlediště. Jak tohle vnímáte?
Bojuju proti všem. Proti Kometě, kocourům a kocourům v černých dresech. Je těžké zůstat na věcí. Nikdo vám nepomůže a musíte si pomoct sám. Stačí jedna chybička a může vás to stát konec sezony.

Pocítil jste, že vás protihráči nahánějí?
Dělají svoji práci. Jejich taktika je dostat vás mimo hru, vyprovokovat. Nevím, co rozhodčí ještě chtějí vědět, aby je to trklo. Je smutné, že soudí dvěma metry. Přijde mi to ubohé.

Provokoval jste gólmana Trvaje?
Já ho nemusím provokovat. K čemu? Já se soustředím na svůj výkon. Myslím, že kolem něj není zákaz vjezdu.

Objevily se spekulace, že ve třetím semifinále, kdy se na několik minut ztratil puk v Trvajově výstroji, byl už kotouč za brankou. Myslíte si, že brněnský gólman ukryl puk úmyslně?
Mrzí mě to. Každý gólman ví, kde má puk. Nemusí dělat divadlo. Trvaj ztropil divadelní scénu. To ho bude vnitřně žrát. Věděl, kde puk má. Lapačka byla za čárou. Zahrál to dobře. Nikdo si toho nevšiml a je to škoda. Zápas mohl být zajímavější. Prostě chybělo fair play.

Oddálili jste dovolenou, můžete ještě sérii otočit?
Bylo by krásné, kdyby se poprvé v historii extraligy povedlo sérii otočit. Ale takhle daleko nejsme. My jsme rádi, že jsme tady urvali jeden zápas. Vrátíme to domů a nebudeme hledět moc daleko. Soustředíme se na zápas, který následuje. Budeme se snažit odvést maximum.

KOMPLETNÍ ROZHOVOR ČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Čtěte také
- Brno vs Plzeň: příště to vyjde, věří Kometě fanoušci 
Vostřák zlomil Trvajovu kletbu a odvrátil mečbol Komety