Odpovídá výsledek tomu, co se dělo na ledě?

Výsledek je krutý, ale po první třetině jsme tempo Švédů nestíhali. Určitě jsme takto nechtěli hrát, zvlášť před domácím publikem, které bylo skvělé.

Scházelo lepší čistění prostoru před brankou při přesilovkových střelách od modré čáry?

To je chyba všech pěti hráčů, co jsou na ledě. Musíme pokrýt beky, aby puky nedošly na bránu, a zblokovat střely. Každý má svoji roli. Musíme se z toho výsledku vyhrabat a předvést úplně jiný hokej.

Bude to vaše první mistrovství světa, jak situaci prožíváte?

Snažím se hrát naplno každý zápas. Ukázat se trenérům a říct si o nominaci. Pár hráčů ještě odejde. Člověk musí makat na tréninku.

Z NHL přišlo hodně omluvenek. Cítíte už jistotu nominace?

Stát se může cokoliv. Víme, že už moc lidí nepřijede, a je to na nás. Nikdo nechce jet domů, když už je mistrovství světa za rohem.

Do reprezentace vám pomohly výkony v Novosibirsku. Jak hodnotíte sezonu v Rusku?

Dostával jsem větší šanci než při první zkušenosti v Rusku. Byla tam ale i perioda, kdy to nebylo optimální. Jsem spokojený, ale mohlo to být lepší. (Novosibirsk vypadl ve druhém kole play off s Magnitogorskem – pozn. red.) Teď už se soustředím na nároďák.

Už jste si v Rusku víc zvykl?

Určitě. Měli jsme super 
i to, že tam byl ze začátku Saša Salák nebo Vláďa Roth. Když odešel Vláďa, tak zase přišel Andrej Meszároš. Takže československá kolonie se udržela. Pak tam byli 
i super dva Švéďáci. I Rusáci byli v tom týmu suproví.

Už víte, jestli zůstanete v Rusku?

Až budou nějaké nabídky, můžu si vybírat. Angažmá začnu řešit, až mi skončí definitivně sezona, až se narodí malá. I podle toho budu vybírat, taky rozhoduje zázemí. Co bude příští rok, je pořád otevřené. Určitě ale chci zůstat v zahraničí.

Budete na mistrovství nervózní, jestli už přítelkyně nerodí?

Teď když jdu spát, tak mám zapnutý zvuk na telefonu, kdyby se něco začalo dít. (usmívá se) Když člověk hraje, tak myslí jen na hokej. Telefon můžu zapnout až po zápase. Porod je naplánovaný na 14. května. Přítelkyně bude rodit v Brně, rodinu má nablízku. Hlavně aby byly holky zdravé.

Dostal jste se víc domů do Brna, když se nyní hraje ve Znojmě?

Doma jsem byl dva dny předtím, než jsme se sešli na sraz ve Znojmě. Na zápas se přijela podívat i rodina. Byl tu strýc, táta, přítelkyně, rodiče a kamarádi. Utkání navštívilo docela hodně známých.

Ruské zlepšení⋅ Sezona 2013/2014: 
Ak Bars Kazaň – 42 utkání, 6 gólů + 7 asistencí
⋅ Sezona 2015/2016: Sibir Novosibirsk – 55 utkání, 11 + 20