Prošek odmalička hrál víc fotbal než hokej. Dokonce na vojně v dresu Rudé hvězdy Brno hrál ve druhé lize a jednou i v lize první. Svým gólem do sítě rodného Kladna ho odsoudil k sestupu.

Víc ale zářil v hokeji. Rychlý útočník s výbornou střelou se zúčastnil olympijských her v roce 1956 a čtyř světových šampionátů, ze kterých si přivezl jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Stal se mistrem Evropy 1961. Jako reprezentant nastoupil ve 43 zápasech a vstřelil 13 branek.

Titulů v československé lize získal hned pět. Čtyři v dresu RH Brno, kde pět roků vojákoval a zářil v trojici Prošek – Vaněk – Návrat, která byla záhy nominována i do československé reprezentace.

Libor Zábranský se po roce a půl opět loučí s pozicí hlavního trenéra Komety.
Šestnáct let trénuji a je třeba, abych si odpočinul i já, říká Zábranský

Ve druhé polovině 50. let minulého století se vrátil z Brna do Kladna a v památné sezoně 1958/1959 vybojoval s mateřským klubem jeho první mistrovský titul.

Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal neméně úspěšným trenérem. Začínal u kladenské mládeže, ale už na konci 60. let poprvé převzal dospělé a začal je posouvat do špičky.

V roce 1977 se k prvnímu týmu Kladna vrátil a hned získal mistrovský titul. O rok později pak vybojovali historické vítězství v PMEZ ve finálovém dvojutkání se Spartakem Moskva.

Brněnští mladíci (v modrém Jakub Nečas) se na turnaji mládežnické Euroligy utkali se Římem.
Brněnský talent Nečas v turecké bublině zaujal skauty: Prý se jim můžu ozvat

„Vedle úspěšného zahraničního zájezdu do Kanady a USA v roce 1978, kde jsme porazili třeba Toronto Maple Leafs nebo Chicago Black Hawks, byl Pohár mistrů největším úspěchem. Kladno je doposud jediným českým týmem, kterému se něco podobného při účasti sovětských mužstev podařilo,“ připomněl Prošek po letech slavnou výhrou nad Spartakem Moskva.

Po dalších trenérských štacích se dostal až do Japonska, kde vedl tým Furukawa Denko. Sportu zůstal věrný do konce života. Svůj milovaný Horní Bezděkov, Kladno i tenhle svět opustil 30. srpna 2014.