Trvaj jako jednička. Mnozí fandové už tipovali, že se sedmatřicetiletý gólman prosedí na lavičce až do hokejového důchodu. Jenže to se spletli. Někdejší reprezentační brankář trpělivě a bez řečí víc než dvě sezony čekal na šanci. V polovině letošního ročníku ji chytil a už nepustil. Jeho čísla? Pět vychytaných nul, procentuální úspěšnost nad 92 procenty. „Jako nejvýznamnější faktor našeho posunu vidím, že se Jirka parádně rozchytal. Když gólman vzadu tým podrží, sebevědomí hráčů roste. Mužstvo z něj cítí pohodu,“ pochválil jej kouč Zdeněk Venera.

Bez série porážek. Vzpomínáte neskutečný povánoční výpadek týmu v předchozí sezoně? Nic podobného Venerova družina letos nedopustila. Bez bodu se ocitla maximálně třikrát v řadě. „Bylo dobré, že jsme se vyvarovali dlouhodobějšího výpadku. Neprohráli jsme sedm osm zápasů za sebou. A na desítku jsme nikdy nenabrali žádnou velkou ztrátu,“ potěšilo útočníka Radka Dlouhého. Tým sice předváděl výkyvy, ale vždy je v pravou chvíli zbrzdil. A po novém roce předvedl drtivý finiš.

Doma je doma. V předchozích dvou letech je parádní kulisa svazovala, teprve v této sezoně si brněnští hokejisté udělali z vyprodané haly nepopíratelnou přednost. V posledních jedenácti domácích utkáních odešli bez bodu v jediném případě, když prohráli s Libercem 3:4. „Je to super. Lidi nám skvěle fandí. Musíme tuhle výhodu zužitkovat i v play off,“ zdůraznil kapitán Radim Bičánek.

Podařené trejdy. Hračička Vojtěch Němec, mazák Róbert Petrovický, rozvážný zadák Milan Hruška i jeho ofenzivní krajan Jozef Kováčik, anebo bojovník Jiří Vašíček. Co mají společného? Všichni přišli do týmu až po startu sezony. Kometa tentokrát skvěle reagovala na zranění či potřeby mužstva a nepřivedla jen nové tváře, ale skutečné posily. „Prakticky všichni kluci do týmu výborně zapadli,“ všiml si bývalý obránce Komety Jaromír Meixner.

Nejlepší v oslabení. Brňané celou sezonu žehrají na vlastní nedisciplinovanost, ale může je konejšit alespoň dílčí statistika. V početní nevýhodě vstřelili dvanáct branek a vévodí extralize. Dvěma góly při hře čtyři na pět rozebrali v neděli Zlín. „Ale nesmíme tolik faulovat, to by se nám mohlo vymstít,“ zdůraznil kapitán.

Našli ideální sestavu. Kouč Venera dlouho nedobrovolně točil se sestavou. Na vině byla forma hráčů i četná zranění. Po novém roce se však tým ustálil. A trenér našel lajnu, která spolehlivě boduje. Trio Erat, Petrovický, Holec spolu nastoupilo v patnácti zápasech, z 48 gólů týmu jich má „na svědomí“ 26, víc než polovinu. Právě oni mohou platit i na středočeské Rytíře.