Brněnští hokejisté ve středu pět minut před osmou večer uskutečnili sen, na který město čekalo dlouhých jedenapadesát let. „Neuvěřitelné pocity. Člověk celý život hraje hokej kvůli těmto okamžikům. Jsem rád, že jsem se v závěru kariéry dočkal," rozplýval se dojatý kapitán týmu Leoš Čermák.

Modrobílá parta ovládla poslední duel 5:2, finálovou sérii 4:0 na zápasy a obří hokejový kotel začal slavit už čtrnáct vteřin před poslední sirénou. „Už je to udělááááno, už je to hotovooo," rozléhalo se halou, zatímco hráči odhodili rukavice a hokejky a křepčili ve vítězném klubku.

Legendární hokejový obránce Jaromír Meixner.
Pošlu pozdrav nahoru, říká Jaromír Meixner. Připomeňte si s námi tituly Komety

O pár minut později Čermák zvedl nad hlavu Masarykův pohár a po chvíli jej předal dojatému klubovému majiteli a kouči Liboru Zábranskému. Ten stál několik minut opodál slavícího klubka a užíval si okamžiky, o nichž snil třináct let. Právě tak dlouho řídí Kometu.

Ve středu dokonal příběh klubu, který vytáhl ze dna. „V říjnu 2004 jsem kupoval dvacet procent akcií klubu, a když jsem viděl, jak je zadlužený, tak jsem o poháru snil. Teď to vyšlo," líčil klubový boss.

Už loni se kromě manažerských povinností pasoval do role kouče. A letos dokonal sen o triumfu. „Klukům jsem strašně věřil, už od května, když jsem viděl, jak se nám daří podepisovat hráče, kteří mají úžasnou kvalitu, charakter a morálku," rozplýval se.

Mistři! 51 let čekání skončilo. Kometa má titul.
Věřit jsem začal třicet vteřin před koncem, říká kapitán Komety Leoš Čermák

Pro Kometu a všechny její příznivce to byl neopakovatelný večer. Nad ledem poletovaly tisíce zlatých papírků, kotel zapálil oslavné červené světlice a arénou znělo „We are the Cham-pions". Hráči pokuřovali doutníky, na ledě slavili s fandy. „Je neuvěřitelné, co tady vidíte, je to úžasné. Klobouk dolů před klukama, všichni si to zasloužili," vyprávěl domácí obránce Jakub Krejčík.

A jak se rodil vítězný devatenáctý duben? Kometu katapultovala k oslavám gólová smršť ve druhé třetině, kdy si Brňané vybudovali náskok 4:2. Když Martin Erat ve 39. minutě vstřelil čtvrtý gól domácích, Rondo zaplavila euforie. „Je úžasné, co pro nás tady lidi od Libora až po fanoušky udělali," popsal Erat.

Loňští mistři museli gratulovat novým šampionům. „Dostali jsme ve finále spoustu laciných gólů. Kometa hrála skvěle v defenzivě," měl jasno liberecký kouč Filip Pešán.

V tu chvíli však Brno neposlouchalo. Opíjelo se dvanáctým titulem. A tak to bude minimálně do soboty.

Oslavy titulu na brněnském Zelném trhu.
Extraligový titul se po jedenapadesáti letech vrátil do Brna. Hoši děkujem!