Druhé prokletí jsou venkovní střetnutí v této sezoně. Od 10. ledna, tedy devět utkání za sebou, na ledě soupeře Kometa nebodovala. „Každá série jednou končí. Je to poslední zápas venku v základní části, takže kdy jindy. Musíme k zápasu přistoupit lépe, ne jak v Chomutově a ostatních zápasech venku," připomíná Čiliak páteční prohru 2:5 na severu Čech.

Od nepříjemných statistik se chtějí Brňané oprostit. „Je lepší ty čísla možná neznat. Potřebujeme jet do Pardubic 
s čistou hlavou a udělat body. Je úplně jedno, jestli jsme tam vyhráli minulý týden nebo před deseti lety. Pro nás je teď obrovská motivace udržet předkolo. Musíme si tam, jak se říká, vytrhat nohy ze zadku," burcuje forvard Vojtěch Němec.

boj o předkolo
- Poslední výhra na ledě Pardubic: 22. října 2013 – vítězství 1:0 po nájezdech

- Zápasy konkurentů:
Mladá Boleslav (5. místo) – Třinec, Vítkovice – Liberec (1. místo)

I přesto, že Kometa v neděli doma zdolala Mladou Boleslav 4:3 po nájezdech, jedenácté Vítkovice umazaly po výhře nad Olomoucí jeden bod z náskoku. Rozestup je nyní dvoubodový. „Je to hodně psychicky náročné. Podali jsme jeden z nejlepších výkonů celé sezony, ale náskok se ještě stáhl," krčí rameny Němec.

Klíč k úspěchu v Pardubicích vidí brněnský asistent trenéra Komety v disciplinované hře. „Pardubice teď doma hrávají sedm až osm přesilovek. To je hodně. Musíme si dát pozor na pohyb a zbytečně nefaulovat. V poslední době oslabení hrajeme celkem slušně, snad na to navážeme," věří Martin Pešout, který stále postrádá zraněného útočníka Jakuba Koreise.

Pardubice stále mají o co hrát. Východočechům sice předkolo play off uteklo, ale chtějí si nahnat body před bojem ve skupině o udržení. „Trpělivý hokej je v naší situaci velice důležitý. Je to o zodpovědnosti – každý hráč si musí pohlídat defenzivní stránku své hry," nabádá kouč Pardubic Peter Draisaitl, jehož tým vyhrál jen jednou z posledních pěti zápasů.