Kanadské pravidlo – žijete v Québecu, hrajete hokej. „Dogma to ale není. Sport jsem si volil sám. Jako malý jsem měl doma tolik energie, že jsem si ji musel vybít na ledě," směje se hyperaktivní Mallet.

Do extraligy přenesl zámořský důraz a za svůj hit na karlovarského Sebastiána Gorčíka z posledního duelu před reprezentační přestávkou musí strpět dvouzápasový trest. „Cítím se blbě, ale stává se to. Když nemůžu hrát, aspoň hodně potrénuju, je důležité zůstat ve formě," říká Mallet, jenž miluje posilovnu.

Čtěte také: Mallet vynechá dva duely, Stloukal po zákroku na Štencla trestu unikl

Brňané mají kvůli zápasům národního týmu na turnaji Euro Hockey Tour ve Švédsku devítidenní pauzu, než se postaví ve středu Litvínovu na jeho ledě. Mallet si počká o pět dní déle. „V České republice se hraje jiný styl hokeje. Musím se na to adaptovat. Extraliga není moc tvrdá soutěž," povídá útočník, jenž může naskočit na pozici centra, ale spíš nastupuje na pravém křídle.

Mallet si zvykl rozdávat i přijímat rány. Na internetu je k dispozici hned několik videí jeho pěstních duelů. „Myslím si, že můj styl při bitkách je dobrý," culí se. „V Kanadě to však nebylo jen o chránění spoluhráčů a rvačkách. Prostě jsem šel na led přinést nějakou energii, forčekovat, chodit do brány," dodává Mallet.

Kromě québecké juniorky vyzkoušel nižší zámořskou soutěž AHL i ECHL o další stupeň níž. V NHL příležitost nedostal, přestože byl z 57. místa v druhém kole draftován týmem Vancouver Canucks. „Hrál jsem čtyři roky to samé. Chtěl jsem si vyzkoušet jiný styl, proto jsem šel sem. Rád se vrátím i v příštím roce, pokud o mě bude zájem. Ale nikdy nevíte," uvědomuje si.

V minulém roce v celku Kalamazoo Wings zaznamenal ze 72 duelů 57 bodů a vstřelil 23 branek. Poté po něm sáhly Pardubice, v lednu zamířil do Brna. „Myslel jsem si, že sezonu dokončím v Pardubicích. Tady je ale šance na play-off. Ohromilo mě to, týmu chci pomoct," hlásí.

V Pardubicích vstřelil jeden gól za 36 utkání, v Kometě se stihl trefit už za čtyři duely. „Kluci jsou v pohodě, skvěle mě přijali. V Brně panuje lepší soudržnost s kluky než v Pardubicích. Je s nimi lehčí hrát," tvrdí Mallet.

Nové spoluhráče hájil na ledě při nedělní výhře 3:2 v prodloužení s Karlovými Vary. Vyhrocené utkání, v němž emoce rozproudil zákrok na Jana Štencla, okořenil tvrdým hitem ve středovém kruhu na Gorčíka. „Pokud se něco stane na ledě, za kluky se postavím a budu tam pro ně," ujišťuje energický hráč, který si Brno rychle oblíbil.

Sestřih bitek a hitů Alexandra Malleta v zámoří

Zdroj: Youtube

Přečtěte si: Hokejista Havlát definitivně skončil s hokejem. Návrat mu zkazilo zranění